Сделка за милиарди създава световен гигант в търговията със селскостопанска продукция

Американските гиганти в търговията Bunge и подкрепената от Glencore компания Viterra се сливат в сделка за 18 млрд. долара, включително дълг, съобщават от компаниите, като по този начин ще създадат една от най-големите играчи в търговията със селскостопанска продукция в света.

Сделката приближава Bunge по-близо в глобален мащаб до водещите конкуренти Archer-Daniels-Midland и Cargill и ще бъде предмет на разглеждане от антимонополните регулатори, предава Reuters.

Акциите на Bunge поевтиняха с 1.9% до цена от 92.03 долара за лот по време на предварителната търговия.

Акционерите на Viterra ще получат около 65.6 млн. броя от акциите на Bunge, чиято стойност възлиза на около 6.2 млрд. долара и около 2 млрд. долара в брой. Bunge също така ще поеме 9.8 млрд. долара от дълга на Viterra.

Bunge, чиято пазарна стойност възлиза на около 14 млрд. долара, а нетният ѝ дълг – на около 2.7 млрд. долара, ще плати 75% от сделката с акции и 25% в брой, сочи съобщението.

Понастоящем Bunge е най-големият преработвател на маслодайни семена в света, като според анализатори нейният бизнес и този на Vittera могат да бъдат изправени пред регулаторни проверки в Канада и Аржентина.

През миналата година Bunge бе най-големият износител от Бразилия на царевица и соя, най-големият източник на основни култури за производството на храна за животни и биогорива, според данните на компанията за морски превоз Cargonave.

Viterra бе третият най-голям износител на царевица и седмият най-голям доставчик на соя.

Двете компании оформят общо дял от около 23.7% от износа от Бразилия на царевица през 2022 година и 20.9% от износа от Бразилия на соя, сочат данните на Cargonave.

В САЩ, бизнесите на Viterra за изкупуване и продажба на зърно се разрасна чрез придобиването на Gavilon през миналата година.

Сделката също разширява физическите площи за съхранение на зърно и добавя капацитет в основния износител на пшеница Австралия.

Viterra разполага с 55 складови площи в Австралия и шест терминала за износ на насипно зърно.

Компанията също така влезе в партньорство с петролния гигант Chevron и химическата компания Bayer в контекста на нарастващото търсена на суровини за възобновяеми горива.

В Украйна, най-големият производител на слънчоглед в света и най-големият доставчик на слънчогледово олио, комбинираната компания след сливането между Bunge и Viterra би разполага с три мощности за преработка на маслодайни семена в южната и източна част на страната (Харков, Днепър и Николаев).

Сливането с Viterra би могло да доближи приходите на Bunge, възлизащи на 67.2 млрд. долара през 2022 година, до тези на конкурентите от AMD, които отчитат продажби за близо 102 млрд. долара през миналата година.

В началото на 2017 година, Viterra, тогава позната като Glencore Agriculture, направи опит да придобие Bunge, която тогава се оценяваше на 11 млрд. долара. Опитът за сделка тогава бе отхвърлен.

Очаква се сливането да бъде финализирано в средата на 2024 година, при спазване на обичайните условия за затваряне на сделка и се очаква да генерира около 250 млн. щатски долара годишни брутни оперативни синергии преди данъци в рамките на три години.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X