Гергана Георгиева – агроном от Монтана: „Земеделието за мен е призвание, не бих се занимавала с друго“

35 – годишната жена е земеделски производител от 15 години. Със съпруга си Константин Нуцолов завършат Аграрния университет в Пловдив, след което се връщат в родния град и поемат управлението на единствения лицензиран овощен и декоративен разсадник в Северозапада, който се простира на площ от близо 50 дка. Той е създаден от нейния дядо, а днес работата в него си поделя цялото семейство. Разчитат и на персонал, който не надвишава повече от 10-15 работници, обаче.

В разсадника се отглеждат 150 сорта овошки и плодни храсти. Богатият му асортимент включва: ябълки, круши, дюли, мушмули, череши, вишни, кайсии, праскови, сливи, лешник, бадем, орехи, малини, къпини, касис, арония, ягоди, боровинки, годжи бери, райска ябълка и др. Има и декоративна растителност, като преобладават – туи, кипариси, смърчове, липи, брези, чинари, дъб, калина, гинко билоба. В него се произвежда собствен маточник за подложки, маточна градина за калеми и семенилище. „Прасковите имат най-кратък живот, тъй-като много боледуват. Най-лесни за отглеждане са ябълките, крушите, сливи и каисии“, признава Гергана и допълва, че преди години кивито не е издържало на тежките климатични условия през зимата, сега обаче се е приспособило  и  плододава.

Произведеният посадъчен материал и използваните препарати са с гарантирано високо качество, което отговаря на всички изисквания на европейския стандарт. Голяма част от производството е механизирано, останалият процес изисква работна ръка и тук идва голямото предизвикателство – липса на достатъчно кадрови ресурс.

С помощта на субсидии е закупена земеделска техника, предстои да бъде направена модернизация с още специализирани машини. Като бъдеща инвестиция в сектора младият агроном посочва идеята за увеличаване на наличната сортова гама. И до сега е увеличен почти двойно посадъчният материал.

Произведените фиданки, които до думите на Гергана са готови за продажба на третата година, се разпространяват в Северозападна България. От тях зареждат и няколко градински центъра в София, а реализацията на затворен цикъл на производство на този етап изглежда като една далечна мечта.

Десислава Андреева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини