Агрополихим пуска на пазара за първи път торове с нисък въглероден отпечатък

Агрополихим започна доставки на „син“ амоняк от Саудитска Арабия. Суровината е произведена по нова технология с улавяне на емисиите от въглероден двуокис, сертифицирана от TUV Rheinland. Доставката на „син“ амоняк е пилотна в такъв мащаб в рамките на ЕС.

Първият продукт от новата „синя“ серия торове на Агрополихим ще бъде най-търсеният от земеделските стопани – амониев нитрат и ще бъде пуснат на пазара в България и Европа в началото на м. юли. Това е поредна стъпка от стратегията ни да сме лидери във въвеждането и прилагането на все повече екологични технологии и висококачествени и щадящи природата продукти.

По-рано през тази година, ЕС окончателно прие поетапното въвеждане на т.нар Механизъм за въглеродни корекции на границата (CBAM – Carbon border adjustment mechanism). Така в скоро време както местните производители, така и вносителите на торове и амоняк ще бъдат облагани еквивалентно на сертифицираният въглероден отпечатък на техните продукти. Въвеждането на такъв „въглероден данък“ се очаква да доведе до затваряне на неефективни и високоемисионни производства на някои остарели технологично заводи в Европа и ще даде предимство на тези с ниски или нулеви въглеродни емисии използващи като суровина зелен или син амоняк.
Агрополихим има за стратегическа цел в близко бъдеще да предлага на пазара единствено торове с изключително нисък въглероден отпечатък.

➡ Подробна информация ще намерите тук: https://www.profercy.com/2023/06/bulgarian-buyer-set-to-roll-out-the-red-carpet-for-first-blue-ammonia-shipment-to-europe/

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X