Царевицата – как се отразява сушата в ранните етапи от развитието?

В разгара на сезона, наблюдаваме ефектите от климата и предприетите действия по отношение отглеждането на културите от фермерите. На места климата не бе никак благоприятен и се характеризира с голяма суша в ранните фази от развитието на царевичните култури. Днес, когато идва ред и за инсектицидните пръскания, обръщаме поглед към цялостното развитие на царевичните култури. Истината е, че на този етап ние виждаме основно потенциала заложен в самите семена, защото до развитие на тринайсти лист храненето и водоснабдяването имат стимулиращ характер, но нямат пряко отношение към добива. До тук всичко е основно в качеството на семената, които сме избрали и вложението за максималното отключване на техните потенциали.

Какво следва от тук нататък при регистрирани суши в началните етапи от развитието на царевицата? Нека разгледаме как се развива царевичната култура, кога и каква нужда от вода има, за да направим потенциална оценка на собствените си усилия.

Ефекти от сушата в ранния стадий на развитие върху царевица

Тежестта на стреса от суша при царевицата се показва от момента в който започва завиването на листата. Растенията, които показват завити и клюмнали листа рано сутрин, са подложени на по-голям стрес от тези, които обяхват по-късно през деня. Стресът от суша по време на вегетативния растеж може да намали височината на растенията, но обикновено не намалява броя на произведените листа.

Нодалната коренова система е основната коренова система на царевицата от етапа на трилистната яка до зрелостта. Нодалните корени се установяват само на 0,75 инча под повърхността на почвата. Следователно сухата почва на дълбочина 0,75 инча може да ограничи растежа на възловите корени, особено когато почвата на тази дълбочина е рохкава, уплътнена или е на буци. Лошото установяване на възлови корени намалява способността на царевицата да извлича вода от почвата и да стои изправена. В полета, където има слабо установяване на нодални корени, някои растения ще се наклонят от изправено положение още в етапа на развитие на пети лист, тъй като техните малки възлови коренови системи не са в състояние да поддържат надземното си тегло. След валежи, допълнителни възлови корени могат да се установят във влажна почва.

Размерът на класа при царевицата зависи от броя на редовете зърна и броя на зърната на ред. Броят на редовете ядки на клас се задава между пети и фазата на осми лист. Основно се влияе от генетиката и в по-малка степен от средата на отглеждане и агрономическото управление. Броят на потенциалните зърна на ред се определя от 12 до 15 етапа на листната шийка – съответно при оформянето на дванайсти и петнайсти лист и е силно повлиян от средата на отглеждане и агрономичното управление.

Следователно стресът от суша по време на ранните до средните вегетативни стадии на царевицата може да повлияе до известна степен на потенциалния размер на класовете, главно чрез намаляване на броя на потенциалните зърна на ред. Действителният брой зърна на ред обаче зависи от ефективността на опрашването и броя на зърната, които се запазват след опрашването.

Обикновено добивът на царевично зърно не се намалява съществено, ако стресът от суша настъпи преди етапа на тринайсти лист. От тринайсти лист нататък, ефектът от стреса от сушата върху добива на царевично зърно става по-тежък.

В заключение можем да кажем, че стресът от суша върху царевицата по време на ранните до средните вегетативни етапи, вероятно ще има само малък отрицателен ефект върху добива на царевично зърно. Ако царевицата е подложена на стрес от суша при образуването на тринайсти лист или след това, загубата на добив се очаква да бъде по-голяма, като нивото на загуба на добив зависи от времето и продължителността на стреса от суша.

Терминът евапотранспирация и усвояването на вода от културите се използват като синоними за описание на движението на водата от почвата чрез изпаряване и от повърхността на растенията чрез транспирация. Разбирането на критичните периоди на използване на вода за царевица за максимизиране на потенциала за добив и за подобряване на ефективността на използване на водата може да помогне за ефективното управление на напояването.

По-горе уточнихме, че стресът от суша е по-малко вреден по време на вегетативните етапи на растеж, както при царевицата. Най-голямото търсене на вода  дори не възниква, когато растението е във фаза на преход от вегетативни етапи на растеж към етапи на репродуктивен растеж. Тук високите температури в началото на сезона се отразяват в увеличаване на нуждите на културата от вода, в сравнение с последните няколко години, но водният стрес не е толкова критичен на този етап. Ако на този етап има достатъчно почвена вода – да кажем около 35% от общата налична вода в зоната на и около корените, царевицата може да издържи без загуба на добив.

Максималното количество вода, което почвата може да задържи и предостави за ползване достъпна за растенията, се определят от типа на почвата. Почвите с фина текстура, като глинестите, могат да задържат повече вода от грубо текстурираните пясъчливи почви. За отделен конкретен тип почва, почвената вода – задържане и изчерпването и в почвата, могат да бъдат измерени и оценени с помощта на сензори за влажност на почвата или инструменти за планиране на график за напояване, базирани на времето. За ранния сезон на царевицата се препоръчва да се разчита на съхранената влага в почвата, доколкото е възможно, за насърчаване на по-дълбоки коренови системи. Културите с по-дълбока коренова система могат да издържат по-добре на суша.

За напояваните полета, прилагането на вода в ранните етапи на растеж може да бъде намалено, без да се отрази много на добива, стига водният стрес да бъде облекчен през ранните репродуктивни периоди. За царевицата, изчерпването на почвената вода може да достигне до 60-70% в ранния вегетативен етап на растеж, без да се засяга развитието на растенията.

В сухите сезони, когато нуждите от вода за културите са наистина високи, като този, който преживяваме в момента на места в страната, наличието на вода за напояване може да бъде проблем по-късно през сезона, така че е полезно тази вода да се използва разумно и да не бъде влагана на етапите, в които посевите могат да издържат на воден стрес. Важно е тази вода да се използва по-късно през сезона, когато идват критичните фази и ранните репродуктивни периоди на културата.

Моника Господинова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X