Дни преди началото на жътвата градушка в Сливенско съсипа хиляди декари ечемик и царевица

Стопаните от сливенското село Крушаре са най-пострадали след падналата вчера градушка в района, съобщи за „Гласът на земеделеца“ Георги Радев – заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите и председател на Сдружение на земеделските производители „Хаджи Димитър“ Сливен. Покрай селото в радиус от 1 километър са унищожени площи с ечемик и царевица, които са направо „смлени“ от падналия град. По думите му, в дворовете на хората е още по-зле положението, направо плачевно, там нищо не е останало-никакви зеленчуци и плодове.

„Виждах, че от полигоните в селата наоколо се изстрелват ракети за разбиване на градоносните облаци и вероятно са намалили ефекта на градушката, иначе и другите землища в региона щяха да са сериозно пострадали и то в началото на жътвата. Това е момента, който всички земеделци чакаме нетърпеливо и накрая два или три дни преди началото на жътвата да мине тази стихия и да унищожи целогодишния ни труд. Това е най-страшното, което може да се случи на някой земеделец“, допълни Радев.

Тепърва ще се изчисляват щетите в региона, но поразените декари са хиляди. След тази ситуация няма да има официално откриване на жътвената кампания тук. „Изчезна ни ентусиазмът, пък и като знаем положението, в което се намира в момента сектор „Селско стопанство“ хич не ние до празник“, коментира още земеделецът.

„Щетите по земеделската продукция за хората от Крушаре са големи, защото това е прехраната им. За няколко минути, всичко беше изравнено със земята и съсипано-пипер, домати, патладжани, картофи, слънчоглед,  плодните дръвчета, разказа пред „Гласът на земеделеца“ кметът на селото Димо Станков.

По думите му, въпреки че валежите са били само за около 15 минути, последиците за жителите на селото ще са дълготрайни, тъй които те разчитат на продажбата на зеленчуците, за да се прехранват. „Градът, който падна беше с големина на лешник и не успя да нанесе поражения върху оранжерии и сгради, но насажденията загинаха“, посочи още той.

„Отводнителната система не успя да поеме подобно количество вода, изсипала се от небето за толкова кратко. За 15 минути ни наводни. По думите на старите хора повече от 70 години не помнят такова количество дъжд и град да са се изсипвали над селото“ коментира още кметът.

Яна Дамянова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X