Комбайните влязоха в житните ниви в Пазарджишко

Дъждовете няма да забавят жътвата в региона, на места не е валяло от 2 месеца

Първите комбайни навлязоха в житните ниви в Пазарджишко. Засега – пробно, за да се види дали след валежите в полетата може да се работи, както и дали насажденията са готови. До ден-два се очаква да започне и активната кампания за прибиране на реколтата. Това научи “Гласът на земеделеца“ от инж. Иван Газепов, началник на Контролно-техническата инспекция (КТИ) към Областната дирекция по земеделие. Директорът на ведомството е издал заповед за обявяване на пожароопасния сезон, като тя предвижда ограничения и мерки за опазване на реколтата от огън, които са в сила до 30 септември. Проведени са и задължителните технически прегледи на агротехниката.

“Засега при машините, които ще участват в жътвата, всичко е нормално – заяви инж. Газепов. – Прегледите ги приключваме, даже днес част от стопаните започнаха да пробват да влязат в нивите – в селата Добровница, Радилово, Црънча, Черногорово“.

Състоянието на техниката е като всяка година, коментира още експертът. Който се старае и поддържа, може да разчита на нея. Който е небрежен и не я е подготвил навреме, се налага да ремонтира в не особено подходящ момент. Издадени са и предписания за наложителни ремонти. В някои случаи собствениците на неизправни машини реагирали остро: “Ооо, аз съм дотук, по-добре да извикам някой да ми ожъне. Парите за ремонт излизат повече, отколкото да си платя друг да ми свърши работата!“.

От година на година обаче все по-рядко се налага хората от КТИ да попадат на земеделска техника с повреди и да издават предписания. Това вече са по-скоро единични случаи. Машинният парк в региона вече масово е обновен с финансиране по европрограмите. Накупени са много съвременни машини и съоръжения. А ако преди жътвата се е проточвала над месец, то сега приключва за десетина дни. Роля за това играе добрата агротехника.

Въпреки това миналото лято отново имаше пожар с унищожени житни масиви, тръгнат от самозапалил се комбайн. По този повод инж. Газепов припомня, че машината е била “като извадена от музей“. Колкото и да се контролира, техниката винаги може в определен момент да създаде проблеми. По-често – при по-старата, това се подразбира. При новите такива инциденти няма. Радващото е, че “музейните експонати“ към настоящия момент са не повече от 2-3 процента от цялата агротехника в Пазарджишко. Такива и занапред ще има, но от тях винаги може да се очакват сериозни проблеми, казва в заключение инж. Газепов

Валежите напоследък няма да са пречка за нормалното провеждане на жътвата в Пазарджишко. Това пък коментира пред “Гласът на земеделеца“ Александър Миндачкин, председател на Регионалния съюз към Националната асоциация на зърнопроизводителите. В региона има райони, където не е валяло от два месеца, така че почвите са сухи и машините могат да влязат в полетата. Очакванията на г-н Миндачкин са, че масово прибирането на реколтата ще започне до ден-два. Поради необичайната пролет обаче той не посмя да се ангажира с прогнози за очаквани добиви.

*Снимка – архив на “Гласът на земеделеца

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X