Проф. Иван Киряков: Добивите от житни тази година ще са по-слаби

Сухата зима е оказала неблагоприятен ефект върху есенниците, дъждовете напролет не са компенсирали изоставането

Добивите от житни култури това лято вероятно ще са по-слаби от тези в предходните много добри за зърнопроизводството години. Това прогнозира пред “Гласът на земеделеца“ проф. Иван Киряков, ръководител на отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури“ към Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево. По-лошите очаквани резултати са следствие на сухата зима. Сегашния дъждовен период не е успял да компенсира изоставането на растенията. За Добричко прогнозата на проф. Киряков е да се постигне среден добив около 500 кг, което не е много за Житницата на България.

Жътвената кампания в Добричко ще може да започне най-рано след няколко дни или може би седмица – коментира проф. Киряков. – В България най-после започна да вали. Не когато трябваше, но все пак е добре, че заваля. Когато се оправи времето, машините ще влязат да жънат първо ечемика, той е почти готов. За пшеницата – може би в началото на юли ще стане готова за прибиране. Имам предвид по-валежните райони. Защото Добричка област е доста разнородна по отношение на количествата на дъждовете. В приморските райони – Каварна, Шабла, може да започнат и преди началото на юли, но във вътрешността – към Крушари, Тервел ще е по-късничко“.

След необичайната зима земеделският експерт е доста сдържан в коментарите за състоянието на посевите. Първо отговаря с две думи и с въздишка: “Средна хубост“. После обяснява:

“Има райони в Добричка област и като цяло в България – там, където имаше повече дъждове в подходящия момент – състоянието на посевите е много добро. Докато в по-засушливите райони нещата стоят по по-различен начин. Не паднаха валежи, когато трябваше, което ще се отрази върху самата продукция. Освен това в Добричка област, особено в крайморския район, до Генерал Тошево, се появи много жълта ръжда. Независимо, че зърнопроизводителите вложиха няколко пъти фунгициди, не можаха да спрат жълтата ръжда, което също ще се отрази малко или много върху продуктивността, върху крайните резултати“.

За Добричка област проф. Киряков прогнозира среден добив от 500 кг на декар при пшеницата, като допълва, че ще има полета и с по 700-800-900 кг но и такива с доста под половин тон от декар. По-лоша реколта се очаква там, където е имало жълта ръжда, засушаване. За ечемика експертът признава, че му е трудно да прогнозира по много причини. Тази година и при ечемика е имало жълта ръжда, както и ечемичено вджуджаване, а то, според науката, може да понижи продуктивността с до 30%. Така че и при тази култура се очакват по-ниски добиви. В Добричко обаче ечемикът е доста по-малко от пшеницата – около 60 000 декара. А с пшеница площите са около 1 130 000 – 1 140 000 декара.

Всичко това обаче са само прогнози, а реалностите зависят и от други фактори. Ако валежите продължат, това няма да се отрази добре на пшеницата и ечемика.

Проф. Киряков припомня, че през стопанските 2020/2021 и 2021/2022 години производителите в Добрички регион са се радвали на много силни резултати от труда си. Тогава за цяла България е отчетен среден добив над 600 кг от декар.

“2020/2021 година като цяло беше много добра пшеничена година за цялата страна – припомня експертът. – Тогава имаше достатъчно зимни валежи и запаси от влага, пролетта беше доста продължителна, хладна, влажна, а всичко това създаде добри условия за житните култури. Докато тази зима беше суха и много топла – пшениците почти не влязоха в покой, появи се ечемичено вджуджаване и при пшеницата, не само при ечемика. През април, тъкмо започна пшеницата да вретени, паднаха рязко температурите, това също оказа стресово влияние на посевите. Но решаваща роля изигра засушаването, както и нападението от жълта ръжда“.

От думите на стопани тази пролет той разбира, че те са притеснени не само заради очакваните по-слаби резултати. Част от миналогодишната реколта все още стои по складовете, а трябва да се отваря място за новата. Пазари има, но цените са много ниски и не покриват себестойността, като се калкулират поскъпналите торове, препарати за растителна защита, работни заплати и много други.

А в Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево продължават да работят за създаване на нови сортове зърнено-житни култури с по-силни показатели. В проведения наскоро Открит ден са представени 17 сорта, които ще са включени в сортовата листа и земеделските производители ще имат възможност да получат семена от тях. Един е твърда пшеница, два са ечемик и три – тритикале, останалите са обикновена зимна пшеница. Успоредно с това са представени още 25 сорта зърнено-житни култури, от които 7 са ечемик, 7 – тритикале, другите – обикновена зимна пшеница. Част от тях или са току-що признати, и влезли в пълна схема на семепроизводство или това им предстои. Първите семена от тях ще започнат да се предлагат през следващата година.

*Снимки – Добруджански земеделски институт – Генерал Тошево и архив на “Гласът на земеделеца

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X