Откриването на жътвата в община Тунджа – един от най-пищните празници

Ритуално зажънване ще даде началото на кампанията за прибиране на реколтата

Ритуално зажънване, водосвет, конкурси за обреден хляб и рисунка – това са само част от инициативите в програмата за тържественото откриване на жътвата в община Тунджа, Ямболска област. Село Търнава ще бъде домакин на събитието, което е един от най-пищните празници в местния културен календар и традиция, утвърдила се през последните 11 години. Откриването на кампанията тази година ще бъде на 22 юни, научи “Гласът на земеделеца“.

Специалният ден започва с освещаване на житните полета, за да е успешна жътвата и богата реколтата в хамбарите. Самодейци от читалищата в общината пък пресъздават зажънването, каквото е било в българските традиции преди векове – със сърпове, паламарки, жътварски песни и наричания „Бог напред и ние след него“. Интересен обичай е още така нареченото “откупуване“ на сноповете със символично даване на голяма желязна пара за здраве и сила. После идва ред на съвременността – комбайните символично навлизат в нивята.

И тази година Община Тунджа е обявила конкурси на тема “Жътва“. Единият е за детска рисунка. В него могат да участват деца от предучилищна възраст до 18 години. Творбите им ще бъдат оценявани от компетентно жури в различните възрастови групи. Срокът за приемане на творбите е до днес, 19 юни.

Второто съревнование е за кулинарно творчество – обредни хлябове, които могат да се представят до 21 юни. В деня на зажънването в с. Търнава ще бъде подредена изложба с рисунките, ще бъдат представени обредните хлябове и жътварски трапези от тунджанските села.

Почерпката за празничния ден се допълва с традиционни за сезона ястия, приготвени от пенсионерските клубове. А програмата – с множество изпълнения на самодейните певчески и танцови състави.

Откриването на жътвата е един от най-пищните празници в региона. А община Тунджа разполага с 852 440 декара обработваема земя, което я прави една от най-големите земеделски територии в Южна България. Необработваемите площи са малко над 43 хиляди декара, или около 33 на сто.

Над 350 000 декара са засети с пшеница и ечемик в община Тунджа, по данни на службата по земеделие в Ямбол. Състоянието им е добро, очакват се добиви, сравними с миналогодишните – 500-520 кг от декар.

В цялата Ямболска област растениевъдството е сред водещите икономически отрасли. Приоритетно място заемат зърнените култури, следвани от зеленчуците и трайните насаждения. Почвено-климатичните условия и традициите дават предимство на култури като пшеница, ечемик, слънчоглед, домати, краставици, грозде и други.

*Снимки – архив на Община Тунджа

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X