Трудни времена на световния пазар на земеделска техника

Падащите цени на реколтата в САЩ оставят продавачите на селскостопанска техника с излишък от непродадени трактори и комбайни. За да се справят с този проблем, дилърите правят сериозни отстъпки, отказват нови поръчки и дори продават оборудване на търг на намалени цени, пише Ройтерс.

По-бавните продажби на оборудване са вторичен ефект от намаляването на цените на царевицата и соята до над тригодишно дъно, тъй като приходите на земеделските стопанства в САЩ рязко падат, което обръща ситуацията за производителите и търговците на оборудване след период на процъфтяващ бизнес.

Ройтерс интервюира десет търговци на оборудване, предимно в Средния запад на САЩ, както и фермери и анализатори, които казват, че ниските цени на реколтата, съчетани с постоянно високи лихвени проценти, възпират фермерите да купуват машини. По-малкото покупки увеличават запасите от оборудване, намалявайки печалбите както за дилърите, така и за големите производители.

Производителите „Диър“ (Deere) и „Си Ен Ейч Индъстриал“ (CNH Industrial) полагаха усилия да се справят със силното търсене на трактори през 2022 г., когато приходите на фермите достигнаха рекордно високо ниво и плащанията на помощи заради пандемията им предоставиха допълнителни пари за надграждане на техните паркове. Сега и двете компании очакват по-бавните продажби да окажат влияние на крайния резултат тази година.

Джош Грует, главен дилър в „Уопън екуипмънт“ (Waupun Equipment) в Уисконсин, който продава земеделско, строително и друго оборудване, казва, че наличността му е нараснала с 30 до 35 процента от края на 2023 г.

Излишъкът от непродадени машини го е накарал да спре нови поръчки с надеждата да балансира търсенето и предлагането.

През април нивата на запасите от трактори с висока мощност (300 и повече конски сили) в САЩ са се повишили с почти 107 процента на годишна база, като запасите от комбайни са отбелязали увеличение от 17,63 процента, според „Сандхилс глобъл“ (Sandhills Global), фирма за пазарни проучвания, специализирана в проследяването на използван инвентар за индустриални производители.

Орязани цени

Крис Танер, четвърто поколение фермер, коментира, че някои представителства в неговия град Нортън, Канзас, са намалили цените до 30 процента с допълнителен стимул от нулев процент лихва, за да разчистят машини от парцелите си.

По думите на Танер, въпреки големите отстъпки за комбайни и трактори, фермерите нямат пари за харчене заради сушата и ниските изкупни цени.

Тенденцията не е пощадила и тези, които продават резервни части.

Гай Робинсън е мениджър части в „Декалб имплемент къмпани“ (Dekalb Implement Company), която продава оборудване „Диър“ в Декалб, Илинойс. Той разказва, че по време на пиковите години на пандемията комбинацията от проблеми с веригата за доставки и нарастващото търсене е направила доставката на всичко за фермерите, от части до оборудване, „кошмар“.

Робинсън допълва, че търсенето е започнало да намалява в края на 2022 г.

На около 30 мили южно от представителството на Робинсън, Арън Роджърс, друг дилър на „Диър“ в Илинойс, посочва, че финансирането с нулев или нисък процент е популярен начин за привличане на клиенти.

„Ако можете да получите добър лихвен процент, това е, което движи пазара в момента“, коментира той. Предлагането на по-ниски проценти на финансиране за продажба на инвентар може да доведе до загуба за дилърите, но задържането на непродадени машини може да се окаже по-скъпо.

Производителите дават на дилърите безплатно финансиране за оборудване за ограничен период от време, докато го продават, но след като изтече, дилърите трябва да плащат лихва върху непродадените си запаси на производителите.

С по-малко прогнози за продажби дилърите на оборудване изпитват натиск да продадат оборудването на търг „незабавно“, за да запазят маржовете, обяснява Кейси Сиймор, продавач-консултант за дилъри.

Инвентарът на употребявани селскостопански машини, по-голямата част от машините, продавани в САЩ, непрекъснато се увеличава, което принуждава дилърите да продават оборудване на търг на по-ниска цена, казва Мич Хелман, мениджър продажби в „Сандхилс глобъл“.

През февруари „Диър“ обяви планове за намаляване на производството и предупреди акционерите, че инфлацията ще накара фермерите да се въздържат да финансират покупки на оборудване.

У нас

Продължава отрицателната тенденция на пазара за агротехника у нас и през първото тримесечие на 2024 г. Единствено при челните товарачи се наблюдава ръст, докато трактори, зърнокомбайни и телескопични товарачи вървят надолу. Това сочат данните от традиционната справка на Контрол и техническа инспекция към Министерство на земеделието и храните за новите регистрирани машини у нас през първото тримесечие на годината, излязла днес.

Миналата, 2023-а, година сложи край на продължилата през предходните две години положителна тенденция на пазара за агротехника у нас.

Според статистиката за периода от януари до март на настоящата година, новите колесни трактори, регистрирани от началото на годината, са 267. Това означава с 48 броя по-малко спрямо същия период на миналата година или -15,24 процента.

При зърнокомбайните разликата с януари-март 2023 г. е цели 20 броя по-малко или 11 нови регистрирани машини от началото на тази година. Това са 64,52 процента надолу спрямо същия период на миналата година, когато регистрираните зърнокомбайни са били 31 и са бележели ръст.

Относно телескопичните товарачи числата тази година също показват спад – 85 нови регистрирани машини или с 6,59 процента надолу спрямо 2023 г., когато са били 91.

Единствено при челните товарачи се наблюдава положителна тенденция – 80 новорегистрирани машини за 2024 г. или с 23,08 процента повече от 2023 г., когато са били 65.

Низходяща тенденция на пазара на агротехника през първото тримесечие на 2024 г. се наблюдава не само у нас, а и на други ключови пазари в Европа.

Италия

Свиването на доходите на земеделските стопанства, затягането на паричната политика, геополитическата несигурност и инфлацията оказват влияние върху представянето на пазара на агротехника през първото тримесечие на годината и в Италия. Данните показват значителен спад за всички основни категории селскостопански машини за месеците от януари до март. Това сочи статистиката за регистрациите, обработена и публикувана от Асоциацията на производителите на земеделска техника в Италия – „ФедерУнакома“ (FederUnacoma), на база данни на италианското министерство на инфраструктурата и транспорта.

Спрямо същия период на миналата година спад има както при тракторите, които са с 25 процента надолу или 3812 продадени бройки (през 2023 г. те са били 5083), така и при комбайните, които отбелязват загуба от 56,7 процента (26 машини, регистрирани през 2024 г., спрямо 60 през 2023 г.). Що се отнася до другите видове машини, тракторите с товарна платформа регистрират спад от 18,4 процента до 129 броя (158 през 2023 г.), докато селскостопанските ремаркета успяват да ограничат движението си надолу до 6,1 процента, като през тримесечието са регистрирани общо 1800 превозни средства (1920 през 2023 г.). При телескопичните товарачи – категория машини, която отбеляза стабилен растеж през последните години – свиването е по-съществено: в периода между януари и март броят на продадените единици е спаднал с 37,2 процента, спирайки на 236, т.е. със 140 по-малко от регистрираните 376 през 2023 г.

Тъй като търсенето на селскостопански технологии остава потенциално високо – както се вижда от ръста на машините втора употреба (през 2023 г. +8,1 процента спрямо 2022 г.) – стагниращите приходи на фермите и нарастващите производствени разходи, заедно с продължаващата несигурност относно геополитическия сценарий, в крайна сметка оказват обезкуражаващо влияние върху инвестиции в селскостопански технологии. Сред факторите, повлияли на пазарните тенденции през последните месеци, е и рестриктивната парична политика на Европейската централна банка. Покачващите се лихвени проценти се комбинират с покачващите се каталожни цени, което затруднява закупуването на нови превозни средства за фермерите.

В настоящата икономическа ситуация държавните насърчителни мерки, особено с многогодишното програмно финансиране, са по-важни от всякога, за да се възстанови закупуването на машини от ново поколение, а с тях и процесите на цифровизация и модернизация на селскостопанската икономика, подчертава „ФедерУнакома“.

Великобритания

Броят на селскостопанските трактори (над 50 к. с.), регистрирани във Великобритания през първите три месеца на 2024 г., също върви надолу. През февруари британската Асоциация на земеделските инженери (AEA) отчете най-ниския брой регистрирани машини от началото на годината от 23 години насам.

През март ситуацията претърпя леко подобрение. Тогава бяха отчетени 1939 регистрирани трактора, което е с 13 процента по-малко от изключително високото ниво, регистрирано през март 2023 г., но е с 4 процента над средния брой на регистрациите за периода януари – март през предходните пет години.

Това означава, че въпреки че общият брой от 2891 машини, регистрирани във Великобритания от началото на текущата година, е с 14 процента по-нисък в сравнение с първите три месеца на миналата година, той е само с 5 процента средно по-нисък за месеците от януари до март през последните години.

Последните данни показват, че въпреки че търсенето очевидно не е толкова силно, колкото през предходните няколко години, все още има много купувачи на трактори, заключава Асоциацията на земеделските инженери.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X