Могат ли автономните роботи да спасят зеленчукопроизводството?

Как новите технологии се стремят да предложат обещаваща алтернатива на хербицидите за борба с плевелите на примера на четири машини от световното събитие FIRA 2024, предназначени за механично плевене, лазерно плевене и оран.

В цялата селскостопанска индустрия различни разпоредби се стремят да ограничат използването на химически суровини. Мотивацията за тези актуализирани стандарти е добронамерена. По-малкото химикали водят до намаляване на замърсяването на въздуха и водата и по-добра защита на производителите, селскостопанските работници и местните жители.

Емили Кастийл

Недостатъците за фермерите обаче често се пренебрегват. Такива разпоредби поставят по-голяма тежест върху производителите, които имат ограничени възможности за борба с вредители, болести и плевели. За производителите на моркови във Франция последният проблем е станал огромен.

Един човек, който е запознат отблизо с предизвикателствата, пред които са изправени френските фермери на моркови, е Емили Кастейл. Като ръководител на проект в Carottes de France, асоциация, състояща се от 190 френски производители, произвеждащи 190 000 тона моркови годишно за пресния пазар, Casteil разбира напрежението, което тези разпоредби са поставили върху земеделските производители в цялата страна.

„Плевенето на морковите е много голям проблем във Франция“, казва тя. „Това е проблем номер едно, свързан с морковите, защото имаме само осем активни съставки, които можем да използваме, и не е достатъчно, за да управляваме всички плевели на полето. За някои плевели нямаме никакви химически решения. Те не съществуват във Франция.“

С малко активни съставки, одобрени за употреба, тези производители са принудени да увеличат зависимостта си от ръчно плевене или да чакат индустрията да достави роботизирани решения. Понастоящем единствената жизнеспособна възможност е ръчното плевене – решение, което е скъпо, трудоемко и често изисква допълнителна работна сила, която продължава да става все по-оскъдна с времето.

„Това е много голям проблем в момента и също така знаем, че още активни вещества ще изчезнат през следващите две до три години“, казва Кастийл. „Смятаме, че ще бъде много трудно да се произвеждат моркови във Франция. Трябва да намерим решение скоро.“.

Кастийл смята, че роботите и другите автономни машини са единственото реално решение на този проблем. Предлагат се механични продукти за плевене, но тъй като морковите бавно излизат от земята и са малки и крехки, когато го правят, повечето начини за механизирано плевене в крайна сметка убиват част от културата, която се опитват да спасят. Лазерите, електричеството и микровълновите решения са далеч по-добри възможности, въпреки че повечето все още не са готови.

Индустрията в момента е заседнала, чакайки технологията да навакса нуждите на фермерите. На хоризонта обаче има решения. Casteil е впечатлена от Laserweeder от Carbon Robotics, който използва изкуствен интелект и мощни лазери за откриване и елиминиране на плевели, преди те да се конкурират с културите за хранителни вещества и други ресурси.

„Изглежда, че това е най-доброто решение на пазара, но може да не е адаптирано за всички френски фермери“, казва Кастейл. „В югозападна Франция например имаме много големи ферми, които варират от 600 до 1000 хектара с парцели, които са по 20 хектара. Laserweeder би бил чудесен за тези ферми. Те могат да си позволят да го купят.“

Поле с моркови близо до Мон Сен Мишел – Нормандия, Франция

„На места като Нормандия обаче фермите са с около 60 хектара с парцели, които са по един хектар“, продължава тя. „Laserweeder е твърде голям и твърде скъп за тях. Нуждаем се от по-голямо разнообразие от решения, така че всеки земеделски производител да може да има решение, което е добро за него.“

Агтех индустрията изглежда работи по запълването на тези нужди. Casteil също е видяла електрическо решение в ранен етап, което се тества на полето. Събира се информация. Все още не е ясно колко ефективно е това решение. По същия начин Casteil е чувала за микровълнов разтвор, който се тества в лабораторията в Австралия. Ако резултатите са обещаващи, Casteil предвижда, че това може да е друго решение, което да се опита във Франция.

В крайна сметка технологията държи ключа към гарантирането, че производството на зеленчуци ще продължи да се развива. Производителите на моркови във Франция дават един пример за това колко предизвикателно може да бъде отглеждането на култури без роботи, които да се справят със задачите, които преди това са били управлявани от химически средства. Необходими са правилните машини за постигане на зелените цели, определени за селскостопанската индустрия. Регламентите винаги ще бъдат по-лесни за прилагане, когато земеделските стопани разполагат с инструментите, от които се нуждаят, за да успеят. Междувременно фермерите ще продължат да се надяват визиите на производителите да се осъществят навреме.

„Нуждаем се от този вид технологии и компаниите да инвестират в производството на тези машини“, казва Кастийл. „В Европа има много голям пазар за компаниите, които работят по такива неща. Те са добре дошли в Европа, за да изпробват машините си. Ще ги чакаме“.

Последното световно събитие на FIRA представи широка гама от роботи и автономни решения за зеленчукопроизводство.

Кредити @SPKTR

Оз от Наио Технолоджис

Този робот е истински ежедневен помощник. Може да се използва за много задачи като засяване и засаждане, отваряне на бразди, оран и механично плевене. Благодарение на RTK GPS, той навигира автономно със сантиметрична точност. Оз идва с 5-годишна гаранция.

За повече информация посетете https://www.naio-technologies.com/en/home/

Орио от Naïo Technologies

Кредити @SPKTR

Orio е чисто новият робот в гамата на Naïo Technologies. Проектиран за редови култури и лехи от зеленчуци, големи производители, този робот предлага възможност за добавяне на опции за по-голяма автономност и прецизност. Този инструмент-носител може да се използва за засяване, култивиране, плевене, събиране на данни и др. Дизайнът му прави Orio подходящ за работа с много инструменти от висок клас, налични на пазара и вече притежавани от фермери. Можете да поръчате опционална система за насочване на междуредовата камера T&H. Orio идва с 5-годишна гаранция.

За повече информация посетете https://www.naio-technologies.com/en/home/

Тректор от SITIA

Кредити @SPKTR

TREKTOR е автономна селскостопанска машина. Това, което отличава TREKTOR, е неговата хибридна природа. TREKTOR работи на електрическа енергия, но има бордови дизелов генератор, който му позволява да презарежда батериите си на полето, докато продължава да работи. Неговата хибридна функция намалява разхода на дизел с до 60% в сравнение с конвенционален трактор, изпълняващ същите задачи. Проектиран за лозарство (straddle и inter-row) и градинарство (открити полета или под параклиси), TREKTOR се адаптира към съществуващите хидравлични, механични или електрически инструменти.  II заден 3-точков теглич и междуколесен теглич. K.U.L.T.iSelect от K.U.L.T

За повече информация посетете https://www.sitia.fr/home/

Робот One V2023 от PIXELFARMING ROBOTICS

Кредити @SPKTR

Robot One работи на принципа „Scan & Act“. С използването на камери с висока разделителна способност Robot One може да направи сканиране на полето. С помощта на изкуствен интелект можете да обучите Robot One да разпознава вашата реколта. Избирайки инструмент като стример или лазер, можете да решите какво действие трябва да направи Robot One, за да премахне плевелите. Отглеждането без хербициди изисква интелигентни биологични решения и задълбочени познания за взаимодействията на растенията. С висок клас капацитет за обработка на зрението на борда и високоскоростни връзки към облака, Robot One е напълно подходящ за мащабни, за предпочитане биоразнообразни среди.

За повече информация посетете https://pixelfarmingrobotics.com/

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини