Жътвата вероятно ще започне идната седмица в Пазарджишко

“Всяка капка дъжд – жълтица“ очакванията са за добра реколта

Земеделците в региона намаляват рапицата и царевицата – промени в климата не позволяват добри резултати

Жътвата в Пазарджишко най-вероятно ще започне през следващата седмица. Това прогнозираха пред “Гласът на земеделеца“ производители от региона. Но при условие, че времето се стабилизира, тъй като през последните дни има обилни валежи, а заради тях началото на кампанията може и да се отложи. За сметка на това пък влажната пролет дава надежди за добра реколта. Както е казал народът “Всяка капка дъжд през май е жълтица“.

Площите със зърнени и маслодайни култури в Пазарджишко сега са сравними с тези през минали години. Пшеницата е около 150 000 декара. Тя се отглежда в 10 от 12-те общини без Сърница и Батак. Те са високо в планината, а климатът там не е благоприятен – с много ниски есенно-зимни температури и няма как есенниците да издържат. Ечемикът е близо 40 000 декара, ръжта – приблизително 10 000 декара, тритикалето – почти 2000 декара. Засети са и близо 110 000 декара слънчоглед, а оризът отново е около 25-30 000 декара.

В областта се сее и рапица, макар и на неголеми площи. Тя е около 2500-3000 декара. Близо 2000 декара пък са с царевица за зърно. Това са двете култури, при които площите се намаляват през последните години, като по-чувствителна е тази промяна при царевицата. Напояването е твърде скъпо и не се оправдава, така че много производители се отказват от тази култура по чисто икономически причини. На неполивни площи пък тя вече не дава добри резултати заради ясно изразеното засушаване, продължаващо поне от десетилетие.

Рапицата също се смята за рискова култура в Пазарджишко – климатът не е подходящ за нея. Тя трябва да достигне до фаза розетка, за да е в състояние да презимува успешно. Ако есента не позволява да достигне този етап на развитие, през зимата измръзва и пропада. Ако се уцели добра година, може и да презимува, но все по-малко производители залагат на това.

Климатът се промени като цяло и става все по-трудно да се отглеждат насаждения на открито, коментират земеделци. Тази година пролетта беше изненадващо студена – средата на юни сме, а още лятото не се е усетило. Валежите се очаква да продължат и до неделя, което пък може да попречи на агротехниката да влезе в нивите, поне в първите дни на следващата седмица. Необичайна беше и зимата – почти без мразовити дни. До февруари-март времето беше сухо, за цяла зима падна само един сняг, който се стопи буквално за ден. Рисковете на производството под открито небе.

Фермери обаче с надежда си припомнят поверието, че всяка капка дъжд през май носи жълтица и започват кампанията с очаквания за добри добиви. В нивите на добрите стопани, спазвали технологиите, ще има и добра реколта, убедени са хора от бранша, като загатват за площите, засявани формално за получаване на субсидии.

В момента все още тече и предварителната подготовка на земеделската техника. Всеки ден по график се извършват технически прегледи. Общините пък вече спуснаха заповеди, забраняващи паленето на огън на открито в близост до нивите, слоговете, пътищата, за да се опази реколтата. Защото тя е хлябът ни.

*Снимки – pixabay

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X