Mинистър Кирил Вътев: Пасища да се дават на някой, който няма дори коте – не е нормално

Земеделското ведомство ще ревизира всички отдадени под наем общински мери

Министерството на земеделието ще ревизира всички отдадени под наем общински пасища. Това заяви министър Кирил Вътев пред медии в Пазарджишко, където бе сред гостите за отбелязването на 100-годишнината от гибелта на земеделския лидер Александър Стамболийски. Повод за предстоящите проверки на агроведомството са станали сигнали от животновъди.

Реална информация от животновъди, подадена към Земеделското министерство, твърди, че голяма част от общинските мери и пасища са дадени на хора, които нямат и коте, обясни пред журналисти министър Вътев, като категорично заяви, че това не е нормално.

“Не може общинското пасище, което е до фермата на производител, да е дадено на някой, който наистина няма и коте, животновъдът да плаща наем на този без котето, а на него да му е дадено пасище надалече, където той прави допълнителен разход, за да ходи и да го обработва, за да си получи субсидията от това далечно пасище. Няма логика – технически, технологично, практически не може да се случи животните му да ходят до това отдалечено пасище. Пасищата трябва да бъдат максимално близо до животновъдните обекти. И пасищата трябва да се предоставят на законно регистрирани животновъди – с животновъдни обекти, с брой животни, с информация в системата ВетИС – тези хора трябва да имат право да ползват пасищата и никой друг. Защото сега ги ощетяват, като те плащат наем на един, който нищо не прави. Най-простичко казано – хайде най-накрая да въведем правилото, че който не работи, не трябва да яде“ – каза министърът.

Той допълни още, че при всички случаи ще има промяна в субсидирането. В момента има голямо изоставане от Програмата за развитие на селските райони. Мобилизирани са всички усилия, за да се навакса това изоставане, за да не загуби българското земеделие пари от европрограми.

Пред репортери министър Вътев коментира за пореден път и друго добро намерение на земеделското ведомство – създаването на агрохранителна верига, която да скъсява пътя на храната от фермата до трапезата.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X