Димитрина Димитрова, земеделски производител от Кула: „Цените не покриват труда ни“

От две години 51-а годишната жена отглежда към 60 дка с пшеница, царевица и ечемик, които обработва със стари машини. Споделя, че за нея получаваните субсидии от 43 лв на дка годишно са крайно недостатъчни. „Цените тръгнаха стремглаво нагоре. Пазарът се свива, а видинският край с годините не спира да обезлюдява. Няма на кого да продадеш това, което си произвел“, разказва Димитрина. За предстоящата жътва и предвид дъждовното време в региона тя не е оптимистично настроена за продукцията си. „Ечемикът е полегнал. В царевицата не може да се влезе, за да се напръска и окопае“, споделя още земеделският производител. По думите й обаче, класът е сравнително добър, а очакванията са до 600 кг от дка, но все още не може да направи точна калкулация.

Наред с фуражните култури Димитрова се грижи и за 4 дка зеленчукови градини, в които на открито засажда български сортове домати, пипер и зеле. Прави прости изчисления: „За разсада една кофичка от кисело мляко ми струва 0,07 лв. Бала тор е 56 лв. Семена от български домати -0,15 лв, от хибридните е 0,45 лв. Като включим и останалите разходи, къде отиваме? Нашият сорт се продава за 1 лв, а хибридният – 1,20 лв, обезсмисля се всичко, трудът е ръчен, тежко е.“ С двете ръчички работим – лява, дясна и да ни е здрав гърбът“, признава шеговито Димитрина. И допълва, че е виждала оранжерии пълни с трева, за които им се отпуска подпомагане. Тя самата избягва да ползва химически препарати, но признава, че понякога, макар и рядко, й се налага. „Не знаеш кой ще купи отсреща, алергиите днес са много“, категорична е тя. Продава продукцията си на пазари предимно в общините Кула, Ружинци и Димово.

В допълнение с насажденията си производителят се грижи и за животни – кози и прасета, в малко семейно стопанство за собствена консумация.

„Земеделието е поминък на българския народ, а за да го работиш трябва да имаш хъс, да го носиш в сърцето си да го обичаш. Няма по-голямо удовлетворение от това да гледаш как едно растение тръгва от малка семка до момента да откъснеш узрелия плод, това те радва. Горд си, че е излязло от ръцете ти“, обобщава още Димитрина.

Десислава Андреева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X