Аспержите – супер зеленчукът на пролетта

Вече 6 години 38-годишният Христо Анчев от лявсковското село Джюлюница отглежда зеленчука в наследствен имот от прадядо му

Години наред 38-годишният Христо Анчев от лявсковското с. Джюлюница е живял във Великобритания. През 2017 година решава да се завърне у нас, в родното населено място и да започне бизнес, но не какъв да е, а земеделски. И то да отглежда аспержи. Един интересен зеленчук, с производството на който България е била известна. На терен, наследствен имот от прадядо му. 

„В началото започнах с 1 декар. Разсадих 4 000 корена с аспержи. След това бавно разширявах. Сега са 4 дка с аспержи. От тази година съм направил и още 5 дка зеленчукова градина с кейл, манголд, резене. Като всяко начало си беше трудно с аспержите. Много приятели ми казваха – „Ти си луд. Няма да намериш пазар у нас”. Но аз им отговарях, че го правя на всяка цена, каквото и да ми струва това. Тогава наистина малко хора бяха чували за аспержите като зеленчук. Но ние сме имали култура на потребление.  Направих проучване, даже още по-назад във времето е имало аспержи по нашите земи, само че в по див вариант. Още от времето на траките. Имали сме традиции и преди 1944 година. Били сме едни от най-големите производители в Европа. С течение на времето се е забравило за тях като зеленчук. Сега искаме да я възродим тази традиция с колегите, които произвеждат като мен аспержи, т.е. да покажем стари традиции на нова България”, пояснява Христо.  

По книгите пише, че аспержите плододават към петата година, т.е. реално се добиват тогава, защото трябва да се заздрави растението и да даде добър растеж в следващите години. Почти така се получава и при земеделеца от с. Джюлюница, който се радва на добра реколта всяка година.

„Колкото повече е слънчево, топло и влажно, толкова повече растението укрепва, става по-силно и ражда повече аспержи на следваща година. Но най-труда е беритбата. Аспержите растат бързо, когато е топло. С такава скорост, че трябва да се берат по 3-4 пъти на ден. Средата на април започваме с беритбата и към средата на юни приключваме. Колкото повече време ги берем се изтощава коренът. Добивите ще бъдат по-малко после на другата година”, посочва още земеделският производител.

Предлага стоката си основно на Фермерските пазари в София, както и чрез онлайн страницата си, и директно от фермата.

„Ако искате разтоварващ режим на хранене, аспержите са идеални. Неслучайно е наричан супер зеленчукът на пролетта. Много по-добър е от пролетните спанак, коприва и др. Аспержите ги бият всичките. В тях има всичко като витамини и нула калории”, допълва фермерът. И обяснява, че първоначалната инвестиция за 1 декар му е била 5 000 лева. Но като се има предвид, че се чака реколтата около 3 години и има поддръжка, средствата се увеличават. „Защото се премахват плевелите. Напоява се. Обработва се почвата. Търпение се изисква, това е”, усмихва се Христо.

Сега, през летните месеци му предстои да се погрижи за различни видове тиквички, много интересни, които ги няма в България. Казва още, че не жали средства и купува винаги скъпи и качествени семена, от които си прави сам разсадите. Освен за собствения си бизнес, ще ги предлага и на клиенти.

Кремена Попова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини