Първите за сезона малини и боровинки – над 30 лева за килограм

Внос подбива цените на българския производител, в мрежата свободно се продава стока от Грузия, Полша, Беларус, Украйна, Косово, Египет

Пътуването на сезонните плодове от градината до сергията или хипермаркета удвоява цената им – най-малко. Защото при някои оскъпяването е и над двойно по-голямо. Това показа проверка на “Гласът на земеделеца“, базирана на обяви от производители в специализирани сайтове и групи в социалните мрежи от една страна, както и на специални предложения от големи вериги и информация от борси и тържища. Цената за продажба на дребно за поредна година не се обявява за килограм от търговците на дребно. Твърде стряскаща е. Хипермаркетите залагат на тарелки с най-различни грамажи. Тази стратегия вече я има и в малки квартални магазинчета. А на сергиите от кооперативните пазари цената на табелките е за 100 грама. Там пък от сезонните плодове може да си купите и чашка, като изборът в размерите е между такава за сок или по-голяма, за бира. Цялото това разнообразие от оферти обаче съвсем не е повод за радост. Всъщност то е търговски трик, пречещ на потребителя да осмисли реалната цена на стоката и да вземе информиран избор дали си струва. Факт е обаче, че тази пролет хубавите (поне на вид) ягоди държат цени над 5-6 лева за килограм на дребно, а кило малини и боровинки може да се купи за 30 лева и нагоре.

Какво предлага земеделецът?

Първата оферта, на която попадаме в групата „Българска борса за плодове и зеленчуци“, е на дама от Първомай. Жената се представя като производител на боровинки в екологично чист район. Предлага ги за 15 лева на килограм, като заявява готовност да изпраща с куриер или да организира доставка на място за търговци от областите Пловдив, София, Бургас.

В различните “продавалници“ обявите са повече, а цените – още по-ниски в някои от тях. Черни горски боровинки от района на Велинград се предлагат за 10 лева на килограм. И също с възможност за изпращане по куриер. Още една дама търси купувачи за продукцията си от боровинки, произведени в района на Берковица – те също са по 15 лева на килограм. Друга оферта – изчистени горски боровинки по 12 лева на килограм. Не се споменава от кой район. В интерес на истината, попадаме и на предложения за култивирани боровинки с по-високи цени 18 лева в Разград и 22 лева в Пловдив.

Повечето тържища на едро не са обявили актуални цени за боровинките, може би защото все още те не се предлагат така масово. От сайта на Нова борса – Бургас разбираме, че се търгуват за 20-24 лева към момента. Предоставена е и информация за движението на цените. Вижда се, че най-скъпо за тази година сините плодчета са се продавали на 3 април – 40 лева за килограм. По информация на борсата в пловдивското село Първенец пък цената им към момента е 12-15 лева.

До потребителя боровинките достигат на цена от 19,92 лева за килограм в по-оптимистичния вариант. Такава е офертата на голяма търговска верига, които предлагат тарелки от 125 грама срещу 2,49 лева. В други хипермаркети същото количество струва 2,49 лева, а килограмът излиза 27,92 лева. Вече споменахме, че в малките магазини и на откритите пазари цената е от 30 лева нагоре, като на табелките се обявява тази за 100 грама – практика, наложила се в последните години за по-скъпите селскостопански продукти.

Едва ли някой ще се изненада, но

повечето плодове, за които стана дума по-горе, не са български, а вносни

В днешно време не е голяма философия да се уреди доставка с произход отвъд пределите на страната ни. Самите търговци отварят темата, като дори ни посочват специализирани сайтове, откъдето намират контакт с производители от Грузия, Полша, Беларус, Косово, Украйна. Цените там започват от 2 евро за килограм. Това обаче невинаги е добър вариант, тъй като минималното количество за поръчка е 1 тон. А разфасовките – 25-килограмови торби, тоест – трябва да се препакетира с всички рискове при мек и нежен плод като боровинката.

Обяви за продажба на малини от български производители все още не се намират. Цените на вносните започват от 2,50 евро, най-високите са 4,50 евро за килограм. Първите за тази година плодове на борсата в Първенец са 14-15 лева, толкова са и на тържището за земеделска продукция в Плодовитово, също в Пловдивска област. Две от големите търговски вериги в момента имат еднакви промоции – тарелка със 125 грама малини се предлагаше за 2,99 лева. С уточнението, че редовната цена е с левче отгоре. По време на намалението килограм от тях излиза 23,92 лева, а извън промоцията – близо 32 лева. Приблизително такива са и цените при малките търговци.

Ягодите също тръгнаха от над 30 лева на килограм тази пролет, но в периода на масовата беритба вече са по-достъпни. Стопани ги предлагат в мрежата за по 2,80 лева на килограм, като някои предупреждават, че са обрали последните за сезона. Такава е офертата на жена от Тутракан в групата „Малини и ягоди“. Дамата провокира и язвителни коментари: „Що не вземете да ги подарявате?“, на което търпеливо обяснява, че тя също би искала да продава по 7 лева на килограм, но пазарът в нейния регион е затрупан с ягоди, а румънците го подбиват с ниски цени. А площите ѝ са големи и всеки ден бере тонове продукция, която трябва бързо да се реализира, защото е нежна и нетрайна. В други обяви цените са от 3 до 4,50 лева. А на вносните, идващи от по-горе изброени страни плюс Египет и Турция – между 90 цента и 2 евро. На борсите за селскостопанска продукция в Пловдивско се предлагат за 5-5,50 лева, а в Бургас – до 9,00 лева. В хипермаркетите струват от 4,49 до малко над 7 лева, както и при малките търговци.

И още нещо по темата – тази пролет много потребители забелязаха, че на пазара почти не се намират ягодите, които помним от детството. Купуваме плодове с невъобразими форми и съмнително големи размери, но приличащи повече на неузрял пъпеш – твърди, хрупкави, с едва доловим кисел вкус и без никакъв аромат. А според табелките на сергиите, разбира се, всички ягоди са български, ароматни и много сладки. Ще видим какви ще са малините и боровинките, когато цената им падне до поносимата за джоба ни.

*Снимки – архив на “Гласът на земеделеца“ и pixabay

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини