Дъждове напукаха и малкото останали череши

Стопани не могат да влязат в градините от кал, а беритбата трябваше да е започнала

Кампанията за прибиране на черешите в Кюстендилско още не е започнала. И ако валежите продължат, не се знае кога изобщо ще може да се даде началото ѝ. Предишни години по това време легендарната кюстендилска череша вече е на пазарите, но сега заради студеното време част от плодовете все още не са достатъчно узрели, а много от почервенелите са напукани. Това сподели пред “Гласът на земеделеца“ Валентин Христов, собственик на овощна градина.

“Дългогодишни клиенти ми изпращат запитвания и заявки във Фейсбук, а аз не знам какво да им отговоря – призна мъжът. – Повече от месец не съм влизал в градината. Всичко е в кал. А и като слушам какво казват колеги, чак ме е страх да отида – всичкият плод е напукан. Не знам дали изобщо ще има какво да се бере“.

Производителят прогнозира, че кампанията ще се забави със седмица или дори с десет дни.

Щетите по реколтата от череши тази година са тотални – коментира председателят на Съюза на градинарите Слави Трифонов. Преди по-малко от месец той предрече в интервю за “Гласът на земеделеца“, че български плодове това лято може изобщо да няма след дъждовната и мразовита пролет. Сега се оказва, че прогнозата му се сбъдва.

“Основните щети нанесе измръзването – обясни лидерът на градинарите. – То, според мен, отне около 40% от реколтата. На няколко места има сериозни поражения от градушки. Лошото е, че в Кюстендилско, където черешите не бяха измръзнали и бяха в много добро състояние, падна една много страшна градушка и удари тежко голям район около Кюстендил и Бобовдол. Така че може би във Кюстендилско, където се очакваше горе-долу реколтата да е напълно запазена, сега ще бъде 70% от нормалното. Положението никак не е добро с черешите“.

На въпроса има ли вече точни данни в браншовата организация за последващите щети от напукване, Слави Трифонов признава, че още не са правени проучвания, но се чува, че има немалки поражения, и то в много български региони.

“Принципно напукването донякъде е преодолимо донякъде – черешите може да бъдат запазени за преработка. Но на хората не им се занимава, защото правят разходи, които не се оправдават. Тука основният, който диктува цената на черешите за преработка, е един предприемач в село Катуница. Той е дал цена 1,40 лева. При такава цена не могат да се оправдаят никакви допълнителни разходи, като имате предвид, че в началото берачите искаха по лев и трийсет на килограм! Сега са между 70 и 80 стотинки. За какво да се берат тези череши при това положение, за какво да се спасяват?! Няма икономически смисъл. Има и други преработватели, но този е най-големият. И като каже един и четиридесет, аз включително преработвам, всички се водим по него. При тези събития, дето станаха, може и да вдигне на 1,50 лева, но пак няма да е достатъчно. Той самият има градина от 6000 декара, тя не е поразена и за реколтата на другите не го интересува. Всеки се води от интересите си, логично. Това е пазарът“.

Трифонов е забелязал и друго. Набрани днес череши, като се оставят да пренощуват, на другия ден се оказва, че са се напукали в щайгите. Тази година той също е тежко засегнат. Неговите градини са в Сливенско, а тази година са 100% измръзнали. От 80 декара очаква да набере само около тон и половина при нормален добив от 60 тона.

“От Айтос до Казанлък всичко измръзна. Ако нямате информация за кайсиите и прасковите, да Ви кажа, че една няма оцеляла. Ние поне един тон ще наберем, докато при прасковите и кайсиите абсолютно всичко е измръзнало. На 29 март имахме минус 9 градуса, на 30 март – минус 7 градуса. Нищо не се спаси. Сливите, ябълките, крушите засега са запазени. Дано поне те останат!“.

Градинарят допълва, че загубите от такава пролет са наистина жестоки. По 2000 лева на декар са приблизително разходите, за да се произведе продукция от овощна градина. Най-голямото поскъпване е при торовете и надниците. Ако не се намери механизъм за субсидиране на работната ръка, скоро няма да има кой да бере градините. Разходите за това перо са непоносими. Ако реколтата е тон на декар, само за берачи, които искат средно по лев на килограм, сумата само за прибиране отива на 1000 лева. С обработките на почвата и третирането надхвърля 2000 лева.

Производителят разказва, че миналото лято трима негови работници, които били със сключени трудови договори, а не еднодневни, напуснали и заминали да берат грозде в Италия. Казали, че там им се плаща по 8 евро на час.

“Докато и у нас не започне да се плаща 150 лева надница, няма да има работна ръка – допълва Трифонов. – Ще ходят да берат италианските лозя, а българската реколта ще стои на полето“.

Той вижда решение на проблема в разработване на схема за подпомагане на разходите за прибиране на реколтата, за да може и производителите да не са на загуба, и наетите за кампанията берачи на са стимулирани да останат да се трудят в родината си.

На фона на жестоките щети по черешовата реколта тази година и на двуцифрената инфлация в момента цената им на дребно е 3-3,50 лева, а на борсите – 1,90-2,50 лева. А Кюстендил се готви за традиционния Празник на черешата, който предстои от 23 до 25 юни.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X