Климатът – стратегиите на Обединените нации за справяне с предстоящите промени

Модернизацията на селското стопанство предлага решаващ път към индустриализация и икономическа трансформация. Трансформацията в земеделието обаче е застрашена от все по-опустошителните въздействия на изменението на климата, като много страни вече изпитват последиците от суши, наводнения и променливи валежи. За повишаване на производителността, климатично-интелигентното земеделие може да помогне с изграждането на устойчивост. Чрез прилагане на технологични иновации във веригата на стойността на селското стопанство, страните могат да превърнат климатичните рискове във възможности и да повишат своята експортна конкурентоспособност и икономическа диверсификация.

Интегриране, трансформиране и идентифициране на климата, интелигентното земеделие се явява ключова област за колективни действия за управление на климатичните рискове.

Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации, официално предложи “Интелигентното към климата земеделие” по отношение на  продоволствена сигурност във връзка с изменението на климата на Хагската конференция за селското стопанство още през 2010 г. Това е модел на селскостопанско производство и развитие, който може устойчиво да подобри селскостопанската ефективност, да подобри адаптивността, да намали емисии на парникови газове и да гарантира националната продоволствена сигурност. Той съчетава трите компонента на икономиката, обществото и околната среда, като работи заедно за справяне със свързаните с изменението на климата заплахи.

Специфичните цели се отразяват главно в три аспекта:

  • устойчиво подобряване на производствената ефективност на селскостопанските системи, което може да подпомогне доходите на фермерите, да гарантира продоволствената сигурност и да подобри способността на селскостопанските системи да се адаптират към изменението и климата;
  • намаляване или елиминиране на емисиите на парникови газове от селскостопански системи, доколкото е възможно;
  • повишаване на капацитета за улавяне на въглерод.

Въпреки че “Интелигентното към климата земеделие” има за цел да постигне и трите цели, не всяка практика, използвана на всяко място, може да доведе до това.

Какви мерки са приоритет в различните краища на света?

Развитите страни имат развито селско стопанство, висока икономическа ефективност на земеделските продукти, относително богати земни ресурси на глава от населението В резултат на това целите за развитие на “Интелигентното към климата земеделие” са насочени основно към намаляване на емисиите на парникови газове и подобряване на селскостопанския капацитет за адаптиране към изменението на климата, както и интегриране на нови технологии.

Европа.

Хората обръщат повече внимание на въздействието на изменението на климата върху развитието на селското стопанство и отдават основно значение на обслужващите функции на земеделските екосистеми. Интегрирането на сателитни данни в селскостопански модели, съчетаващи дистанционно наблюдение със селскостопански модели за развитие на прецизно земеделие, е успешно приложено във Франция. Това позволява вземането на по-добри решения при несигурен климат – управление на времето по-ефективно, спестяване на пари за инвестиции, намаляване на емисиите на парникови газове.

  • Швейцария.

В отговор на плана за емисии на парникови газове, Швейцария рециклира отпадъците, генерирани от самата ферма, безплатно в инсталация за биогаз и намалява емисиите на парникови газове чрез производство на възобновяема енергия, като осигурява на фермата висококачествени торове и фуражни добавки, подобрени от биогаз растение

  • Холандия.

Тя повиши жизнеспособността на градинарството чрез LED технология за градинарство, правейки го по-малко уязвимо от изменението на климата. В сравнение с традиционното осветление, LED технологията намалява топлинния товар и потреблението на енергия, подобрява разпределението на светлината и има положително въздействие върху растежа на културите.

  • Кипър.

Тук се зползват селскостопански роботи за пръскане на пестициди върху културите, укрепвайки защитата им. Така намалявайки употребата на пестициди и подобрявайки устойчивостта на селскостопанската среда те доказват ползите от въвеждането на новите технологии в земеделието.

Калифорния.

Съединените щати, един от най-продуктивните и богати на ресурси земеделски региони в света, поставя по-голям акцент върху устойчивото управление на водните ресурси и намаляването на емисиите на парникови газове, за да се постигне целите на “Интелигентното към климата земеделие”.

Африка.

Тук за да се решат двата разширяващи се и свързани проблема в продоволствената сигурност и изменението на климата, са необходими някои значителни селскостопански реформи. В Замбия, Южна Централна Африка, се използват защитни селскостопански мерки, като органично мулчиране на повърхностни култури в земеделска земя, ротация на бобови и зърнени култури и подобрени сортове култури. Малави е възприела непрекъснатото агролесовъдство между два основни вида торове и организираното агролесовъдство на угар чрез засаждане на бързорастящи бобови дървета или храсти, както и агролесовъдната комплексна система. Фермерите в Намибия са увеличили допълнителния доход чрез събиране на богат на хранителни вещества инфилтрат от компост от земни червеи, извършване на хидропонно отглеждане и засаждане на гъби по крайбрежието на пустинята Намиб. За да пестят вода за напояване, те също събират вода от мъгла, за да я използват като вода за напояване за селскостопанското производство в крайбрежните пустинни райони, или смесват морска вода с вода от мъгла, за да напояват корените на културите.

Индия.

Махаращра е регион със значителен климатичен риск и  липсата на вода за напояване през сухите сезони. Тук се залага на стратегии за оптимизация на водните източници и методи за управление на хранителни вещества чрез торенето, за да намали общото количество вода и торове в селското стопанство.

Виетнам.

модифицирането на плановете за напояване в делтата на Меконг във Виетнам помогнаха на фермерите да увеличат добивите, да намалят производствените разходи и да осигурят продоволствена сигурност.

 

Непал.

Тук фермерите приемат мерки за управление, като липса на обработка на почвата, редуване на културите и връщане на сламата на полето, което може да подобри биологичната активност на почвата, ефективността на използване на водата и физическите свойства на почвата.

Пакистан.

Местните производители на памук приемат идеята на “Интелигентното към климата земеделие” и използват сеялки и лазери, за да изравнят земята. Чрез използването на мерките за непряко използване на вода и управление на дренажа, като по-малко обработка на почвата и угар, подобрени сортове, устойчиви на суша и преовлажняване, местните качества на памука се подобряват и емисиите на парникови газове се забавят индиректно.

Бъдещи насоки на “Интелигентното към климата земеделие”

  • Използване на модерна интернет технология за гарантиране на сигурност на информацията в селското стопанство;
  • Прилагане на техники за дистанционно наблюдение;
  • Приложение на изкуствения интелект;
  • Подобряване на моделите на отглеждане и техниките за управление;
  • Извършване на услугата „Интернет + Време” и подобряване на качеството на услугите в селското стопанство;
  • Застраховка, базирана на селскостопански метеорологичен индекс.

В момента селското стопанство е насочило своето перспективно развитие в посока на механизация и индустриализация.

Моника Господинова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X