До 42 500 евро за закупуване на земя: Как работи мярката „Млад фермер“ в Гърция

С бонус точки за собственост, закупуване на ниви и строги условия идва новият прием за субсидиране на първоначално навлизане в бизнеса на млади фермери и животновъди в Гърция, и сума, която може да достигне до 42 500 евро.

Интересът е много голям в цялата страна и се смята, че ще бъдат подадени около 15 000-17 000 заявления, от които се очаква около 12 000 млади фермери да се класират в първия прием. Точният брой ще зависи от бюджета на програмата, за който към момента няма ясна картина, защото никой не знае дали и как ще бъде преразпределен ресурсът от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), ако средствата бъдат прехвърлени от стълб II (инвестиции) към стълб I (безвъзмездни средства).

При най-вероятния сценарий понастоящем се изчислява, че за мярката ще бъдат предоставени около 400 милиона евро:

– 30 000 EUR за млади земеделски стопани,

– 40 000 евро за млади птицевъди (след приключване на бизнес плана)

– 42 500 EUR за млади птицевъди и 32 500 EUR за млади земеделски стопани в планински райони или райони в неравностойно положение или на малки острови (острови с население до 3 100 жители) и регионални единици с гъстота на населението по-малка или равна на 35 жители на квадратен километър въз основа на преброяването на населението през 2021 г.) или комбинация от тези категории райони.

Отбелязва се, че при включване в програмата младите фермери и животновъди получават 70% от общата субсидия, т.е. от 21 000 до 29 750 евро, докато останалите 30% се изплащат след удостоверяване на завършването на инвестиционния план.

Земята е ключова за интеграцията,  децата на фермерите са облагодетелствани

Ключът към успеха на младите фермери е земята, тъй като тези, които притежават ниви, и тези, които ще използват финансирането, което ще получат, за да купят такива, ще получат допълнителни точки.

Основната причина, поради която се отдава значение на земята, е, че всички проучвания – в целия Европейски съюз – показват, че липсата на земя е най-големият проблем за един млад земеделски стопанин заедно с невъзможността за достъп до финансиране. Освен това земята е решаващ фактор, който предопределя дали младият фермер, който ще се включи в програмата, ще продължи да се занимава със селскостопанско производство и след нейното приключване. Характерно е, че от младите фермери, които са се присъединили към програмата през 2016 г. и не са продължили след 2022 г. (не са подали декларация в ИСАК), на всеки трима, които са напуснали без земя, има само един, който е напуснал с частни ниви.

Максималната оценка обаче няма да получат тези, които декларират само частни ниви, а тези, които декларират 50% частна собственост и 50% под наем, но с дългосрочен наем (8-9 години), така че срокът на арендата да покрива цялата продължителност на инвестиционния план, който ще представят. Освен това се планира да се даде специален бонус за закупуване на земя по инвестиционния план.

По отношение на рейтинга на производствената ориентация на земеделските стопанства не се очакват съществени промени в сравнение с предходната програма през 2021 г., когато бяха отпуснати премии за култури и стопанства със стратегически приоритет за регионите, както и за овцевъдство и козевъдство, пчеларство, отглеждане на плодове и зеленчуци, производство на фуражи и отглеждане на устойчиви на климата култури.

Това, което се променя обаче, е, че условията за включване в програмата стават по-строги, тъй като, както посочва ръководителят на звеното за земеделски помощи в Специалната служба за изпълнение на интервенциите за развитие на селските райони г-н Тиммиос Циатурас, „от тази програма зависи дали земеделският сектор ще остане жив“.

Това е така, защото по официални данни в Гърция съотношението на земеделските стопани над 55 години към тези под 35 години е било 19 към 1 през 2020 г. от 8 към 1 през 2010 г.

На практика това означава, че на 19 земеделски стопани, които са на път да се пенсионират, има само един нов участник в селскостопанския сектор.

„Ето защо трябва да сме много сериозни за това кого избираме да включим в програмата“, подчертава г-н Циатурас, като  споменава, че са определени правила, които, макар и постижими от нормалните фермери, затрудняват виртуалните фермери да останат в програмата.

„30 000-42 500 евро – категорично заявява г-н Тимий Циатурас – не са подарък, а помощ за стратиране на младия фермер,  сякаш му казваме: „започнете и ние ще  покрием осигурителните ви вноски за 8 години и ще ви дадем пари, за да можете да придобиете техника, да си позволите глътка въздух, ако една година бизнесът не върви добре. Но няма да направим всичко вместо вас“.

Всъщност децата на фермерите несъмнено имат водеща роля в присъединяването към програмата, нещо, което повече или по-малко беше така в предишните обаждания.

Показателно за затягането на условията за включване в програмата е, че за да може един млад фермер да стане допустим, той не само трябва да притежава стопанство с стандартен производствен обем (термин, подобен на оборота, произтичащ от алгоритъм, базиран на броя на декарите и вида култура) от 12 000 евро през 2024 г. (според декларацията в ИСАК), но от тези 10 000 трябва да идват от продуктивни насаждения, едногодишни култури, растениевъдство, пчеларство и копринени буби. Затова производител не може да се включи в програмата с млади неплододаващи дръвчета, които ще се изплатят години по-късно, когато бизнес планът му ще бъде завършен.

В овцевъдството и козевъдството, изчисляването на стандартният производствен обем от 10 000 евро включва женски агнета, предназначени за разплод и производство на млечни продукти, тъй като те ще са станали продуктивни по времето, когато се оценява заявлението за подпомагане. Стандартният производствен обем на мъжки овце и кози и агнета и животни, предназначени за угояване и клане, не се взема предвид.

По същия начин, за острови с население над 3 100 жители, с изключение на Крит и Евия, производителите трябва да притежават стопанство със СПО от 10 000 евро, от които 7 500 евро трябва да идват от продуктивни насаждения, едногодишни култури, земеделие, кошери и копринени буби. За острови с население равно или по-малко от 3100 жители, стопанството трябва да има СПО от най-малко 8000 евро, от които 6000 евро от продуктивни насаждения.

При завършването на бизнес плана младите фермери на континента, Крит и Евия трябва да имат стопанства със СПО от най-малко 12 000 (20% увеличение) от продуктивни насаждения, едногодишни култури, продуктивни животни, кошери и копринени буби. На острови със СПО от най-малко 8 300 евро и на острови с по-малко от 3 100 жители стопанства със СПО от най-малко 6 700 евро от продуктивни насаждения.

Това означава, че младите земеделски стопани ще трябва да увеличат СПО на стопанствата си с поне 20%. Така, ако някой влезе в програмата с (обща) типична възвръщаемост от 13 333 евро, той би трябвало да я увеличи до 16 000 евро за континенталната част, Крит и Евия до завършването на бизнес плана.

По същия начин, на острови с население над 3 100 жители, стопанствата със СПО до 11 666 евро трябва да постигнат СПО от най-малко 14 000 евро в годината на завършване, докато на острови със СПО до 8 917 евро те трябва да постигнат СПО от най-малко 10 700 евро в годината на завършване на проекта.

Кои млади фермери са допустими?

– Родени след 1.1.1984 г.

– Постоянно пребиваване в областите на приложение на програмата (с изключение на градските райони на Атина и Солун)

– Досега не са били  бенефициенти по същата програма.

– Законни собственици на икономически жизнено земеделско стопанство – животновъдна ферма (частна собственост на животновъдството) и са юридически лица и финансово отговорни за нормалното му функциониране.

– Те са регистрирани са в Регистъра на земеделските производители и селските стопанства (RRF) като професионални земеделски стопани нови участници в селскостопанския сектор през 18-те месеца, предхождащи датата на подаване на заявлението за подпомагане.

– Подаване на допустимо заявление за единна помощ за 2024 г.

– Да са поне завършили гимназия или, ако имат диплома за средно образование, трябва да преминат специализирано обучение с продължителност най-малко 150 часа.

– Не са студенти.

– са изпълнили военните си задължения до 31/12/2025 г.

– През последните четири години преди годината, предхождаща тази на референтната година (2019 – 2022), не са подавали декларация в ИСАК със СПО, надвишаващ 12 000 евро на континента, Крит и Евия и 10 000 евро на острови, различни от Крит и Евия. Във всеки случай тези, които през годините 2019 – 2022 са подали дори една декларация на ИСАК със СПО над 16 000 евро, не отговарят на условията.

– Нямат постоянна неселскостопанска заетост,  ако имат, се задължават да я спрат след обявяване на резултатите от разглеждането на молбата им (ако се считат за допустими) и преди включването им в програмата.

– нямат съпруг/съпруга, който е подал декларация на ИСАК през 2024 г. със стандартна доходност над 1 000 EUR или през 2022 г. и/или 2023 г. е подал декларация в ИСАК със стандартен добив над 16 000 EUR на континентален Крит и Евия и 13 000 EUR на островите, с изключение на Крит и Евия, или е професионален земеделски производител, въз основа на сертификат или кръстосана проверка от RRF. Съпрузите са изключени.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X