Климатично интелигентно земеделие: практики и тяхното прилагане

Селското стопанство се превърна в ключова област за усилия за адаптиране и смекчаване на климатичните промени. Климатичното интелигентно земеделие (CSA) има за цел да направи селскостопанските системи по-устойчиви на последиците от глобалното затопляне. Платформите за прецизно земеделие, които също се опитват да повишат ефективността и производителността на стопанствата с малко въздействие върху околната среда, допринесоха за широкото приемане на интелигентното земеделие в областта на климата.

Все пак за земеделските стопани, особено в развиващите се страни, може да се окаже предизвикателство да преминат към интелигентно земеделие в областта на климата. Поради това практиките на CSA се нуждаят от подкрепата и популяризирането от страна правителствата и НПО.

Какво е климатично интелигентно земеделие?

Климатичното интелигентно земеделие е цялостна стратегия за управление на земеделските земи, културите, добитъка и горите, която противодейства на отрицателното въздействие на изменението на климата върху селскостопанската производителност.

Има три основни цели на климатичното интелигентно земеделие:

  1. Продуктивност. Чрез подобряване на растениевъдството и животновъдството и рентабилността на стопанствата, климатично интелигентното земеделие работи за повишаване на общата селскостопанска производителност и осигуряване на по-голяма продоволствена сигурност.
  2. Адаптация. Интелигентното земеделие има за цел да укрепи селскостопанската инфраструктура срещу разрушителните ефекти от глобалното затопляне. Това предполага предприемане на мерки за свеждане до минимум на податливостта към заплахи, свързани с климата, като наводнения, суши или екстремни горещини.
  3. Смекчаване. Една от основните цели на климатично интелигентното земеделие е да се намали количеството парникови газове, отделяни в атмосферата поради селскостопанските дейности, включително емисиите на метан от добитъка, отглеждането на неолющен ориз и използването на синтетични торове.
Принципи на интелигентното земеделие в областта на климата

Земеделието, климатът и природната среда – трите стълба на климатичното интелигентно земеделие – са взаимосвързани. Като се има предвид това, климатично интелигентното земеделие насърчава комбинирането на традиционни и съвременни знания и технологии за създаване на селскостопански практики, устойчиви на ефектите от глобалното затопляне. Земеделските производители, които възприемат климатично интелигентни селскостопански практики, виждат увеличение на доходите си, като същевременно помагат за борба с изменението на климата и укрепване на световната продоволствена сигурност.

Практики за интелигентно земеделие в областта на климата

Климатично интелигентното земеделие включва практики като увеличаване на абсорбцията на въглерод в почвата и намаляване на емисиите на парникови газове, за да се смекчат вредните последици от изменението на климата и да се стимулира селскостопанското производство и рентабилността. Практиките на CSA са много подобни на прецизното земеделие в техния фокус върху разбирането на елементите, които влияят върху производството на култури, здравето на почвата, замърсяването на въздуха и други резултати от селското стопанство.

Култивиране на устойчиви на климата сортове култури

Отглеждането на култури, които са по-устойчиви на екстремни температури и валежи, може да помогне на земеделските стопани да смекчат въздействието на глобалното затопляне върху производството на култури. Тъй като селскостопанската експанзия в неблагоприятни места и по-рано неподходящ терен се превръща в норма, необходимостта от отглеждане на устойчиви на климата култури нараства . Подобряването на стабилността на добива и свеждането до минимум на податливостта към климатични опасности може да се постигне чрез интелигентни селскостопански практики като селективно отглеждане на сортове култури с характеристики, подходящи за местната среда.

Познаването на температурния режим и количеството на валежите във вашия регион може да ви помогне да определите кои култури ще се развиват добре там.

Консервационно земеделие

Отглеждането без обработка и намалената обработка на почвата, използването на растителни остатъци от култури и покривни култури, за да се запази земята постоянно покрита, и сеитбооборота са примери за интелигентни селскостопански техники за опазване на климата, които се прилагат за защита на качеството на почвата. Чрез повишаване на здравето на почвата, намаляване на ерозията и подобряване на абсорбцията на вода и отводняването на земята, тези методи насърчават устойчивостта към изменението на климата в селското стопанство.

Агролесовъдство

Агролесовъдството е климатичната интелигентна селскостопанска и горска практика за отглеждане на дървета заедно с култури или добитък. Дърветата създават сянка и прегради срещу вятъра и подобряват кръговрата на хранителните вещества за своите „съседи“, като същевременно секвестират въглеродния диоксид, свързан със селското стопанство. Агролесовъдните системи, които включват дървета и храсти в земеделските земи, за да подобрят биологичното разнообразие и плодородието на почвата, могат да се използват за създаване на по-стабилни селскостопански ландшафти.

Управление на водите

Прецизното напояване, капковото напояване и събирането на дъждовна вода са примери за ефективни стратегии за интелигентно земеделие, които могат да се използват за максимизиране на ефективността на потреблението на вода и намаляване на отрицателните ефекти върху околната среда. По време на суша или непостоянни валежи тези методи гарантират, че културите получават достатъчно вода с минимално разхищение.

графика на влажността на почвата в EOSDA Crop Monitoring
Графиката на влажността на почвата помага на фермерите своевременно да коригират графиците си за поливане.

Вегетационния индекс NDMI, който показва нивото на влага в растенията, може да се използва и за оценка на ефекта от водните запаси върху растителността. Производителите могат да използват този индекс, за да определят дали техните култури страдат от липса на вода и съответно да напояват полетата си.

Интегрирано управление на вредителите

Интегрираното управление на вредителите (IPM) е стратегия за интелигентно земеделие за контрол на вредители, плевели и болести, която дава приоритет на екологичната безопасност. Комбинирането на биологични, културни и химични подходи се оказа ефективно за намаляване на необходимостта от синтетични пестициди. Стратегиите за ИУВ помагат за опазване на екосистемите, увеличаване на биологичното разнообразие и предпазване на полезните организми от вреди.

Управление на хранителните вещества

Прилагането на органични торове, прецизното торене и сеитбообращението са примери за климатично интелигентни стратегии за управление на хранителните вещества, които увеличават плодородието на почвата, като същевременно намаляват оттичането на хранителни вещества и емисиите на парникови газове от синтетичните торове. Когато хранителните вещества се управляват по този екологично съобразен начин, има по-малко отпадъци и по-голяма ефективност при тяхното използване.

карта на производителността в EOSDA Crop Monitoring
Картата на добивите добавя прецизност към вашето приложение на PK торове.

Управление на животновъдството

Подобреното хранене, по-малкото отпадъци и по-ефективната паша са трите стълба на устойчивото управление на добитъка. Дейностите за интелигентно земеделие, включително ротационна паша, специализирани формулировки на фуражи и управление на оборския тор, могат да помогнат на животновъдите да постигнат целите си за намаляване на емисиите на метан, като същевременно увеличат производителността на добитъка.

Мониторингът на покритието на растенията в няколко пасища е от жизненоважно значение за климатично интелигентното управление на пасищата, тъй като повечето системи за паша включват преместване на добитъка от едно пасище, където тревата вече се консумира, на друго, свежо.

Функция "Глобален изглед" за управление на пасища
Проследяване на няколко пасища

Информация и консултации по въпроси, свързани с климата

Земеделските стопани се нуждаят от надеждни и навременни метеорологични и климатични данни, за да вземат информирани решения. С достъп до прогнози за времето и климата и консултантска помощ, земеделските стопани могат да оптимизират селскостопанските практики, да се подготвят за опасности, предизвикани от климата, и да изградят устойчивост.

За да се адаптират към променящия се климат, земеделците трябва да използват както изпитани методи, така и иновации. Технологиите за прецизно земеделие могат да помогнат на земеделските производители и големите агротехнологични компании в успешното прилагане на интелигентни селскостопански практики.

Ползите от интелигентното земеделие в областта на климата

Широкото приемане на интелигентни земеделски практики в областта на климата е от полза за околната среда, увеличава доходите на земеделските стопани и отваря нови икономически пътища. Някои от неговите предимства:

  • Подобряване на селскостопанската производителност. Климатично интелигентните методи за земеделие увеличават добивите чрез оптимизиране на използването на вода, торове и други селскостопански суровини. Земеделските стопани също така предотвратяват водния и топлинния стрес върху своите култури, поддържат почвата си здрава и богата на хранителни вещества и влага и намаляват вредите от вредители и болести. В резултат на това, чрез възприемане на интелигентно за климата селско стопанство, земеделските стопани могат да повишат добивите, като същевременно останат устойчиви в условията на изменението на климата.
  • Намаляване на емисиите на парникови газове (ПГ). Консервационната обработка на почвата, засаждането на покривни култури, използването на биопрепарати в селските райони и добре планираните, прецизни приложения на торове са само някои от методите за интелигентно земеделие, препоръчани за намаляване на емисиите на парникови газове от селското стопанство .
  • Намаляване на замърсяването и други опасности за околната среда. Интелигентното по отношение на климата земеделие помага за смекчаване на екологичните щети, като разчита на екологични методи. Консервационното земеделие помага да се запазят почвите от ерозия, да се запази плодородието на земята и да се спаси местният растителен и животински свят. Интелигентното управление на водите пести водоснабдяването чрез намаляване на ненужното потребление. Биологичното земеделие и IPM намаляват необходимостта от вредни химически обработки, което е важно за поддържането на балансиран биом. Въглеродният диоксид се извлича от атмосферата и се съхранява в агро-лесовъдните системи, смекчавайки изменението на климата.

В широк смисъл, климатично интелигентното земеделие се застъпва за всеобхватен подход, който намира средно положение между икономическата жизнеспособност и екологичната устойчивост, за да защити екосистемите в дългосрочен план.

Предизвикателства при приемането на климатично интелигентно земеделие

Въпреки многото ползи от интелигентното по отношение на климата селско стопанство, особено в селските райони и районите в неравностойно положение, земеделските стопани в повечето развиващи се страни срещат следните трудности при прилагането му:

  • Липса на знания и осъзнатост. Дори фермерите, ентусиазирани да преминат към климатично интелигентно земеделие, може да имат проблеми с това поради липса на информация и достъп до установени подходи.
  • Високи разходи в началото. Климатично интелигентните селскостопански практики могат да изискват скъпи селскостопански технологии или инфраструктура, които са недостъпни за много земеделски стопани, особено за дребните земеделски стопани.
  • Пазарни бариери. Пазарът на климатично интелигентни селскостопански продукти все още е малък, така че земеделските стопани може да се нуждаят от помощ при намирането на клиенти. Също така може да бъде предизвикателство за земеделските стопани да възстановят разходите си за прилагане на интелигентно за климата земеделие и да направят преминаването печелившо.
  • Пречки пред политиката и регулациите. В някои страни и региони за земеделските стопани вероятно ще бъде предизвикателство да приемат климатично интелигентни стратегии за земеделие поради правителствени и регулаторни пречки. Възможно е да има категорични забрани за някои технологии и дейности за интелигентно земеделие в областта на климата и недостатъчно финансиране или техническа подкрепа от правителствени агенции.
  • Културна и социална съпротива. Ако земеделските стопани нямат опит с новата технология или процес или ако тя противоречи на установените земеделски норми, те могат да се колебаят да я приложат.

Правителствата, заедно със заинтересованите неправителствени групи и общности, носят основната отговорност за повишаване на осъществимостта на климатичното интелигентно земеделие и други устойчиви земеделски практики, особено при неблагоприятните условия на развиващите се страни.

комбайни на полето

Решенията на агробизнеса да приеме интелигентно по отношение на климата селско стопанство се влияят от много фактори, включително наличието на ресурси за управление на риска, нивото на разбиране и знания, достъпността на ресурсите, финансирането и пазарите, както и необходимостта от доходи.

Предлагайки стимули и премахвайки ограниченията, правителствата могат да наклонят везните в полза на възприемането на практиките за интелигентно земеделие в областта на климата. Също така е от съществено значение да се разработят нови, стабилни политики и програми за устойчив растеж на селското стопанство, да се осигурят достатъчно ресурси, за да се гарантира ефективното им прилагане и да се изменят съществуващите закони и разпоредби. С ангажимент от 22 милиарда долара за инициативите на Министерството на земеделието, които следват CSA през лятото на 2022 г., правителството на САЩ сега е водещо във възприемането на климатично интелигентни подходи за земеделие .

Успехът на стимулите за възприемане на интелигентни селскостопански практики в областта на климата зависи и от участието на гражданското общество. Услугите за разширяване, застъпничеството за политики, тестването на климатично интелигентни селскостопански системи и увеличаването им са области, в които неправителствените организации (НПО) могат да направят разлика. За да дадем един пример, шведските неправителствени организации оглавиха успешна инициатива за намаляване на въглеродните емисии от фермите в Кения. Над 60 000 дребни земеделски стопани бяха обединени от първия въглероден проект за селското стопанство в Африка, който насърчи споделянето на знания и подобреното управление на ресурсите .

Това означава, че правителствата и неправителствените организации могат да проправят пътя за интелигентно земеделие, което от своя страна създава устойчиви и печеливши земеделски системи.

Подготовка на фермерите за последиците от изменението на климата

Глобалното затопляне създаде нови предизвикателства и несигурност за земеделските стопани. Така че те трябва да променят практиките си, за да се приспособят към нормалния нов климат в техния район.

Иновативните стратегии и технологии, може би чужди на конвенционалното земеделие, са неразделна част от интелигентното земеделие по отношение на климата. Агролесовъдството, опазването на почвата и управлението на водите са практики, които земеделските стопани и собствениците на земя трябва да научат, за да приложат успешно в действие. За щастие, земеделските производители могат да увеличат производителността и печалбите, да намалят производствените рискове и в крайна сметка да подобрят доходите си с помощта на знанията и опита на CSA.

Платформите за прецизно земеделие  играят важна роля в процеса на насърчаване и оптимизиране на климатичното интелигентно земеделие. Те събират най-актуалните знания в областта на науката за околната среда с регионални данни във формат, който земеделските стопани могат да използват, за да направят екологично отговорен избор.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X