340 млн. лв от ПРСР ще бъдат загубени заради непредвиждането на средства за „украинската помощ“ от предходното правителство

Служебният кабинет осигури необходимите допълнително 235 млн. лв за изплащане на очакваната, и съвсем справедливо, т.нар. Украинска помощ – първи транш, цялата в размер от порядъка на 290 млн. лв. Казано по друг начин – тази украинска помощ е била бюджетирана в размер на около 60 млн. лв. за двата й транша /по терминологията на подписани Меморандуми след протестите/.
За да сме точни и да няма разминаване в очакванията на земеделските стопани, Десислава Танева, председател на Комисия по земеделие, обясни откъде се
осигурява допълнителният ресурс-
155 млн лв се осигуряват за сметка на трансфера от централния бюджет за Сметката за средствата от Европейския съюз на ДФЗ за 2024 г. С това преструктуриране на средствата на практика ОТПИСВАМЕ плащания по ПРСР в общ размер на 340 млн. лв, от които 185 млн лв европейски средства. Това засяга земеделските стопани, които очакват разплащания по договорите си за инвестиции по различни мерки по ПРСРС. Отделно остава темата ще има ли отчисления и колко от ПРСРС по правилото №+3.
80 млн лева са от централния бюджет и по никакъв начин не засягат други интереси на земеделските стопани по очаквани плащания.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X