Еврокомисията продължава да обмисля разхлабване на някои от задължителните стандарти

Група държави от ЕС призовава за смекчаване на правилата относно задължителните практики за защита на торфищата и влажните зони в ОСП, мярка, която в момента се разглежда от Европейската комисия, съобщиха от там.

Поводът е, че делегации на ЕС, включително от Латвия, изразиха в края на април подкрепата си за дерогация на втория стандарт за „добро земеделско и екологично състояние“ (GAEC 2). Това стана по време на среща на министрите на земеделието и рибарството (AGRIFISH) на 29 април.

Искането дойде само няколко дни след като Европейският парламент одобри преразглеждане на 6 от 9-те екологични изисквания, които фермерите трябва да спазват, за да получат достъп до субсидиите от ЕС.

„В този момент“ GAEC 2 „е много неблагоприятен за фермерите“, каза остро латвийският министър на земеделието Армандс Краузе пред репортери, добавяйки, че изискването кара производителите да „намалят производството си“.

Други страни като Ирландия също изразиха подобни опасения, заяви белгийският министър на земеделието и настоящ председател на Съвета AGRIFISH Дейвид Кларинвал на пресконференция.

Целта на стандарта GAEC 2 е да защити богати на въглерод почви като влажни зони и торфища, защото те считани за едни от най-ефективните поглъщатели на въглерод и се явяват критични за предотвратяването и смекчаването на изменението на климата.

От 2023 г. европейските фермери трябва да спазват деветте стандарта за GAEC, за да получават плащания на базата на хектари по ОСП.

Както знаем обаче ЕС даде назад и облекчи някои от тези условия след вълна от недоволство на фермерите в началото на 2024 г.

Комисарят по земеделието Януш Войчеховски също изрази пълно разбиране и каза на пресконференция след срещата на министрите, че изпълнителната власт на ЕС възнамерява да реши „бързо“ дали е възможно да се опрости GAEC 2 „доколкото е възможно“.

„Анализираме и възможността да вземем предвид опасенията на фермерите“, каза той и добави, че както при GAEC 1 , промените могат да бъдат предложени чрез делегиран акт.

Според Дейвид Кларинвал някои страни също призовават и за други  промени – става дума и за GAEC 4. Той има за цел да ограничи замърсяването на водите чрез създаване на буферни ивици покрай водните течения, където определени селскостопански дейности са забранени, за да се предотврати навлизането на пестициди във водата.

Той обаче каза, че по-малко държави са настроени срещу четвъртия стандарт и призовават за промени в GAEC 4, отколкото в GAEC 2.

Прилагането на GAEC 2 може да бъде особено предизвикателство за богатите на торфища държави, особено Ирландия, където торфените почви покриват приблизително 21% от земната повърхност. Дъблин вече взе решение и отложи прилагането на изискването до януари 2025 г.

Фермерската общност очаква да види докъде сега може да стигне отстъпчивостта на Еврокомисията, която явно даде такъв знак и нарече мерките, които взима по всички предложения на държавите, просто смекчаване. Според наблюдатели това дава кураж на държавите да обмислят и още идеи, които са конкретни за държавите и които евентуално ще могат да минат под формата на делегиран акт.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X