Какво да засадите до доматите в оранжерията и на открито

Понякога обемът и качеството на бъдещата реколта пряко зависи от съседите в градината. Ако изберете правилните варианти на градински култури за съвместно засаждане, растенията ще станат по-здрави и по-силни.
Дори и да нямате за цел да спестите място в градината (в оранжерията) и вашите усилия за обработка на лехите, струва си да помислите внимателно за подбора на съседните култури. Първото и най-важно е да не се нападат от едни и същи болести и вредители, и второ, за да не си пречат едни на други. Важно е да бъдат правилно подбрани и да помагат на съседните растения, да се създаде своеобразна симбиоза в градината.

Какво може да се засади заедно с домати на открито?
И така, какво да засадим до доматите на една леха? Например, бобови растения (грах, боб или зелен боб), които ще обогатят почвата и ще подобрят нейната структура. По принцип това се отнася и за сидератни съседи на доматите, като бял синап (помага и срещу фитофтора и брашнеста мана), фацелия, зърнени.

Перфектната комбинация за съседи на доматите са: всички видове салати, магданоз, целина, лук, спанак, аспержи, киселец. Но копър и резене трябва да се избягват.
И не е лошо до доматите да се засаждат билки: мащерка, градински чай, мента, босилек, чубрица. Между другото, обикновена коприва и пореч отблъскват почвените вредители, удължават срока на съхранение на плодовете и дори могат да подобрят качеството на доматения сок! Като цяло, почти всички билки и зелени култури помагат на доматите – нападат се по-слабо от насекоми.
До доматите може да засадите и зеле при условие, че е ранно. Зелевият разсад се засажда в градината през пролетта, с разстояние между редовете не по-малко от 1,5 м. И когато най-накрая времето се затопли, между растенията от зеле можете да поставите разсад домати, които ще се чувства чудесно.
Между другото, вие ще бъдете доволни от това съжителство не само за доматите, но и за зелето – зелевата пеперуда не обича семейство Solanaceae (от което са доматите), а това означава, че вашата реколта от зеле ще остане ненападната.
При лехите с домати и зеле може да засадите също лук и чесън, които не само ще се чувстват перфектно сс тях, но ще отделят фитонциди, като по този начин ще защитават всички съседи от Phytophthora (мана).
Не са най-добрите съседи за доматите обаче карфиола, броколите.
При доматите (или дори около цялата градина) засадете невен, той отлично отблъсква вредните насекоми.
Кореноплодите – моркови, репички и цвекло – също ще съжителстват перфектно с домати.
Добри партньори“ за доматите също са пъпеши и дини, тиква, ако разбира се площа на градината ви позволява да отглеждате тези култури.
Интересна комбинация е съвместно засаждане на домати и ранни ягоди, но тук трябва да се внимава избраният сорт домати да не е твърде висок за да не отнема цялата слънчева светлина от ягодите.
Доматите не само могат да се възползват от съседните растения, но могат да са и отлични партньори. Например когато засаждате домати до храсти (касис, цариградско грозде), те ще отблъскват неприятелите им.
Най-лошите съседи за доматите са картофите и царевицата. Всички те са силни конкуренти за хранителни вещества. Освен това се нападат от едни и същи заболявания (мана), или вредители (колорадски бръмбар, памукова нощенка).

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X