Малините често страдат от хлороза

Пожълтяването на листата може да се дължи на хранителен дефицит или на вирусно заболяване

Независимо от причините, пожълтяването на листата на малините винаги води до намаляване съдържанието на хлорофил. Оттук идва и названието на този симптом – „хлороза“. Недостигът на пигмент в растението може да се дължи както от дефицит на хранителни елементи, така и следствие от вирусни инфекции.

Физиологична хлороза

Физиологичната хлороза по малините се развива по растенията поради недостиг в почвата на необходими хранителни вещества (желязо, манган, бор и др.). Хранителният дефицит често се усложнява от неблагоприятни природни условия, които в съвкупност водят до развитие на хлороза. Невирусната хлороза може да бъде причинена и от излишък на влага и дори от поливане с прекалено студена вода.

Според дефицита, признаците са различни

  • Ако малината изпитва недостиг на азот, листата й започват да бледнеят, придобиват жълтеникав оттенък, а краищата им засъхват. С времето такива листа напълно отмират.
  • Ако не достига желязо, в началото жълтеят младите листа, а по-късно и старите, листните краища придобиват кафяв цвят.
  • Борната хлороза започва от листната дръжка на старите листа и постепенно стига до върха им.
  • Дефицитът на манган се проявява в жълти петна по целия лист, а младите леторасти растат много бавно.
  • Дефицитът на манган се проявява в пожълтяване на старите листа между нерватурата, а младите листа остават зелени.

За бързо преодоляване на съответния хранителен дефицит е необходимо листно третиране на малините, тъй като усвояването на хранителните елементи чрез листата стига до 100% в зависимост от формулацията на използваните продукти. За да се използват продукти, съдържащи необходимия(ите) елемент(и), предварително трябва да се направи точна диагностика чрез листен анализ.

Вирусна хлороза

Вирусната хлороза по малините е опасно заболяване, което се пренася от вредители. Разпознава се по пожълтяване на жилките, след което и самите листа се покриват с жълта мрежа. Понякога листата се покриват с жълти петна, а след това се завиват, всичко зависи от формата на вируса. Когато дойде време за зреене на реколтата, плодовете са сухи, дребни, практически негодни за консумация. Вирусът на хлорозата се предава при присаждане, от инфектиран посадъчен материал и от смучещи насекоми – въшки, трипси.

Профилактика

Профилактиката на хлорозата има много важно значение. Тя е особено важна за вирусната форма, тъй като до този момент не са открити сигурни начини за нейното гарантирано лечение. Физиологичната и вирусната хлороза имат много сходни симптоми, но при първата лечението дава бърз резултат, докато излекуване на инфекциозната хлороза практически е невъзможно. Най-добре е вирусно болните околни храсти да се изкоренят и изгорят, за да не останат като източник на зараза в насаждението.

Основни профилактични мерки срещу хлорозата по малините:

  • Засаждане на устойчиви на вирусна хлороза сортове малини.
  • Да се избягва засаждане на малини в преовлажнени участъци, задържащи вода.
  • Мулчирането на зоната около корените, отстраняването на плевелите и разрохкването на почвата осигуряват оптимален воден баланс.
  • Борбата с плевелите намалява риска от заразяване чрез въшките, които предпочитат да образуват колонии в гъста трева.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X