Тутракан: Жътвата започна, но никой не предлага цена

В Югоизточна България са готови на протест

Лилия Александрова

„Жътвата на ечемика започна, но никой не предлага цена. Прекупвачите се подиграват с нас производителите“, това каза за „Гласът на земеделеца“ Веселин Василев, зърнопроизводител, чийто полета се намират в землищата на селата Шуменци и Белица. Стопаните очакват добри добиви от ечемик, но са в неизвестност как ще реализират продукцията си.

„За абсолютно никоя култура не мога да кажа, че сме взели добра цена тази година. Пшеницата продадохме на целено за 70 ст. Сега говорят за някакви 32 ст.“, обясни стопанинът и допълни: „Имаме още 100 т слънчоглед непродаден на склад. Така е и при колегите, не само при мен. Преди две години го изкупуваха на 2,20 ст., а сега никой не дава повече от 60 ст. В същото време цената на торовете беше тройно по-висока спрямо миналата година. В момента цената падна, защото няма търсене на торове. Всичко тръгна нагоре, а ние сме на никъде. Търговците изискват да обеззаразяваш слънчогледа, но не дават цена.“

Добри условия за пшеницата

През последните 2-3 години в района е постоянна суша, дори градушка не пада. Въпреки това Веселин Василев казва, че условията за развитие на пшеницата са били добри тази година: „През април паднаха около 150 л/дка, после падаха около 30 л/дка и очакваме добри добиви от пшеницата. За другите култури не можем да кажем. Надяваме се да не засуши пак, вчера например температурата достигна 39 градуса. В Силистра беше 25 градуса. Дъждовете все ни заобикалят и падат в околните села.“

„Преди отглеждахме картофи, но политиката в сектора ни отказа. Румънците получават високи субсидии за отглеждане на културата, а на нас нищо не предлагат. Сега отглеждаме средно по около 50-60 дка просо, пшеница, слънчоглед, царевица“, казва Веселин Василев, чието семейство е ангажирано в земеделското производство. Усещането на фермера е, че държавата не подкрепя неговата дейност и тази на неговите колеги земеделски производители.

Тази година добивите от кайсии и череши в района също са много ниски, по думите на стопанина. „Черешите дадоха реколта около 30%, всичко замръзна. При кайсиите положението е малко по-добро, но пак не като друга година. Добивите от сини сливи са добри“, каза още той.

Протести в Югоизточна България

Недоволни от наплива на агростоки от Украйна са зърнопроизводителите в цялата страна. В Югоизточна България обявиха готовност за протести и блокиране на пътища през следващите дни. Стопаните настояват да се предприемат ефективни мерки против вноса на украинско зърно, притеснени са и от липсата на яснота в земеделския сектор.

В Ямболско официално откриха жътвената кампания. Ако няма валежи през следващите дни, се очаква  добра реколта, коментира Таня Тодорова, зърнопроизводител от община Тунджа. „Реколтата е много добра и се надяваме времето да е с нас, за да може всичко това да влезе в хамбарите“, посочи тя пред БНР. Прогнозните добиви, за терените които фирмата обработва, са близки до миналогодишните. „Средно 600 кг- 600-700 в различните местности, различните сортове дават различно, средният добив е този“, каза още тя.

Въпреки очакваната добра реколта, зърнопроизводителите в региона са притеснени: „Тъй като в момента нещата са нетърпими. Най- вече заради вноса на украинско зърно и натискът на ценовия пазар. При една цена от 350 лв. на ечемика и пшеницата, при едни преки разходи за производство от 160-170 лв., абсолютно преки разходи, няма как да се вържат нещата. И отделно по- голямата част от складовете на земеделците са пълни, няма къде да се сложи новата продукция“, подчерта Теодор Тодоров.

Готови са и на протести, категоричен е той и допълни: „Ако не се вземат мерки, ще излезем на протест, и то няма да е далеч времето, независимо, че жътвата ни притиска.“

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X