Какъв модел на ОСП 2028+ предлага Германия?

Лилия Александрова

Реформата на Общата селскостопанска политика след 2027 г. беше във фокуса на неофициалните разговори между министрите на земеделието в ЕС по време на последното заседание на Съвета по земеделие на ЕС, което се състоя на 26-27 юни в Люксембург. Едни от най-актуалните въпроси, които наблюдателите следят в момента са, дали Германия ще представи своето предложение за преминаване от плащания на площ към плащания за обществени блага, и каква подкрепа ще получи от останалите страни членки.

Въпреки че текущият програмен период на ОСП започна едва през януари, дебатите около новото поколение субсидии по ОСП след 2027 г. вече започнаха. Първи идеи по темата от страна на Европейската комисия се очакват в началото на следващата година, преди изборите за Европейски парламент през май 2024 г., когато изтича и мандатът на настоящия кабинет на Комисията под председателството на Урсула фон дер Лайен. Берлин обаче е крачка напред в плановете си за разпределението на средствата по мащабната агропрограма.

Времето да се мисли е сега

Като част от националната кампания за визията на Германия за ОСП 2028+ министърът на земеделието в страната Джем Йоздемир вече проведе срещи с колегите си от провинциалните администрации. „Времето да помислим за ОСП след 2027 г. е сега“, каза той след срещата, която се проведе още през март и добави, че е „важно германската федерална държава и регионите енергично да обединяват своите интереси в Брюксел“. Високопоставеният служител на федералното министерство Силвия Бендер също потвърди, че правителството вече преговаря с множество други „съмишленици“ – държави от ЕС, включително Франция, Испания, Ирландия, Холандия и Дания, за това какъв подход трябва да бъде възприет за бъдещите земеделски субсидии.

Без директни плащания

Основната концепция за ОСП, която предлага федералното правителство, представлява преход от плащанията на площ към възнагражденията за предоставяне на обществени блага. Вместо средствата да се изплащат на хектар обработваема земя, Джем Йоздемир предлага всички субсидии да бъдат обвързани с предоставянето на услуги, които са от полза за обществото в области като климата, здравето или екологията. Голяма част от бюджета на ОСП понастоящем се изразходва за директните плащания, които разпределят средства на стопанствата въз основа на обработваните площи. „Искаме напълно да заменим директните плащания с такъв принцип на „обществените блага“, посочи Силвия Бендер, цитирана от Еuractiv.com.

В своето коалиционно споразумение от ноември 2021 г. германското правителство вече се ангажира да настоява за система, в която директните плащания отсъстват, а възнаградени са ангажиментите свързани с климатичните и екологичните услуги. За същото призова и комисия, съставена от различни заинтересовани страни – предимно фермери, еколози, научни изследователи и други. В окончателния си доклад за 2021 г. органът призовава за пълно премахване на директните плащания, базирани на площ, в рамките на ОСП.

Дяволчето е в детайла

Въпреки очевидното единодушие между централната и местните власти, вижданията се различават по въпроса какво точно трябва да се счита за обществена услуга. „Трябва да дефинираме какво представляват обществените блага“, подчерта Силвия Бендер. Докато в момента продоволствената сигурност е цел номер едно на ОСП, други цели свързани с климата и опазването на околната среда трябва да заемат централно място, каза тя.

Според други заинтересовани страни производството на храна и приносът за продоволствената сигурност е обществена услуга само по себе си. Според това разбиране плащанията, базирани на производство или площ, могат да бъдат съвместими с подхода за осигуряването на обществени блага. От своя страна Съюзът на германските фермери призова селскостопанската политика на ЕС да бъде по-силно насочена към продоволствен суверенитет.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X