Copa и Cogeca: ЕК спешно да отмени антидъмпинговите мерки за минералните торове

Организацията настоява да не се налагат отново мита върху вноса на амоняк и урея

Copa и Cogeca призоваха Европейската комисия да удължи срока на суспендиране на вносните мита за амоняк и урея, да приложи тази мярка и върху други минерални торове, както и да отмени антидъмпинговите мерки за течния азотен тор. Това е необходимо, за да се помогне на земеделските производители да се справят с много трудната ситуация, в която се намират притиснати от всички страни, посочват от организацията в писмо, изпратено до ЕК.

„Copa и Cogeca призовават Комисията за гъвкавост при прилагането на ОСП през тази година, за да не се излага на риск достъпът на земеделските производители до основна подкрепа. Освен това призоваваме за дерогации за следващата година поради въздействието на тези климатични условия върху следващата селскостопанска година“, посочват от организацията и се аргументират:

„В рамките на 2 месеца прогнозите за реколтата, които първоначално бяха положителни, се обърнаха с главата надолу вследствие на лошите метеорологични условия в цяла Европа. Прогнозите за производството на маслодайни семена и протеинови култури в ЕС остават без промяна въпреки драматичните ситуации в Испания и Италия. При зърнените култури обаче ситуацията е изключително тревожна, като се очаква производство от 256 милиона тона – вероятно най-лошата реколта от 2007 г. насам, което би било с 10% под средната стойност за последните 5 години. Много фермери няма да могат да покрият производствените си разходи. Ето защо Copa и Cogeca отправяме спешен призив за действие, за да се изправим пред тази трудна ситуация през 2023 г. и последиците, които тя може да има през 2024 г.

В началото на май стана ясно, че някои държави-членки като Испания, Португалия или Северна Италия ще претърпят сериозни загуби на реколти до 50%. По това време обаче прогнозите на Copa и Cogeca все още предвиждаха, че общото производство на ЕС ще остане стабилно благодарение на подобряването на климатичните условия в Северна и Източна Европа. За съжаление оттогава ситуацията драстично се влоши.

През май и юни отново настъпиха засушавания в целия ЕС, като в някои региони изобщо нямаше валежи. Сега очакваме сериозно намаляване на производството, особено на зърнени култури, като в Испания, Португалия или Италия се очаква до 60% спад в количествата спрямо 2022 г. По-малки реколти се очакват в целия ЕС, например в Румъния с 20%, Финландия с 30%, Полша с 14%, Литва с 35% спрямо прогнозата от май. Тези ниски нива на производство на зърнени култури ще бъдат придружени от сериозен проблем с качеството в много региони. Въпреки че за маслодайните и протеиновите култури очакваното производство остава на прилично ниво от 32 милиона тона за маслодайни семена, 3,8 за протеинови култури, влиянието на времето върху качеството може сериозно да намали рентабилността.

Европейските фермери са изправени пред двоен удар, тъй като това ниско производство е съчетано с много високи цени на суровините и предстоящо ниски цени за всички култури. В допълнение към високите цени на енергията и продължаващата обща инфлация, от решаващо значение е да се отбележи, че торовете, използвани за реколта 2023 г., бяха закупени, когато цените бяха най-високи през 2022 г. При сегашните много ниски бъдещи цени на зърнените и маслодайните култури – например 219 евро/т за мелничарската пшеница и 407 евро/т за рапицата се създава ситуация, която е просто несъстоятелна за повечето фермери, например във Франция и Швеция.“

Лилия Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X