Тимерманс: Фермерите не се нуждаят от по-голямо финансиране за зеления преход

Земеделските стопани в Европейския съюз не се нуждаят от повече пари, за да осъществят по-лесно зеления преход. Бюджетът на ЕС за селскостопански субсидии не трябва да бъде увеличаван през следващия период, въпреки призивите за увеличаване на средствата по Общата селскостопанска политика. Това каза вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс в интервю за EURACTIV.

„Трябва да започнем от там, дали средствата, които имаме – 387 милиарда евро са една значителна сума пари – и харчим ли ги по правилния начин в момента? Не мисля така“, посочи Тимерманс визирайки ОСП, която е една от най-мащабните програми за субсидиране на земеделието в света и представлява приблизително една трета от бюджета на ЕС. За вицепрезидента на ЕК този въпрос е отправна точка за обсъждане на възможността за използване на други инструменти за финансиране с цел допълване на ОСП в бъдеще.

Друга гледна точка

„Но ако в дискусиите първо се грижите за личните си интереси и след това гледате дали можете да направите нещо друго, все повече и повече държави-членки няма да могат да разберат тази гледна точка“, предупреди Тимерманс.

Настоящата програма за периода 2021-2027 г. се очаква да подкрепи прехода към по-зелено, по-устойчиво бъдеще за селското стопанство, както е посочено във водещата хранителна политика на ЕС, стратегията „От фермата до трапезата“. Но през последните няколко месеца този бюджет се оказа ограничен поради растящата инфлация, която се повиши до над 10% в много страни от ЕС, съчетана с рязко покачващите се цени на основните производствени разходи, като торове и фуражи, в резултат на руското нападение над Украйна.

Войчеховски поиска по-голям бюджет за ОСП 2028 г.

Това накара някои заинтересовани страни и законодатели, включително еврокомисаря по земеделието Януш Войчеховски, да настояват за по-голям бюджет през следващия програмен период – идея, която Тимерманс категорично отхвърли с мотива, че само „една много ограничена група хора“ настояват за повече пари за ОСП.

Посочвайки, че възстановяването на Украйна ще погълне голяма част от бюджета на ЕС, вицепрезидентът на ЕК изрази съмнение, че идеята ще получи подкрепа от страните членки. „Искрено ли вярвате, че ще има огромен кръг от избиратели в държавите-членки, които ще кажат „Нека да дадем повече пари за селското стопанство“?“ попита той и добави, че няма „нито една държава-членка“, която да се застъпи за отделянето на повече пари за селското стопанство. „Може да е егоистично, но аз бих предпочел да бъда реалист. Дори и да не е популярна гледна точка, погледнете реалността.

„Селското стопанство и природата“

Запитан как да приобщи фермерите към своята визия и да примири различията между интересите на земеделските производители и интересите на природата, Тимерманс, който ръководи работата на Комисията по Европейския зелен пакт, прозвуча обнадежден: „Вярвам, че веднага щом седнете с фермерите – не с COPA-COGECA, които не винаги наистина представляват всички фермери – но ако успеете да се свържете с фермерите, ще видите, че те са разумни, рационални и знаят, че не могат да продължат по начина, по който нещата вървят в момента.“

Според Тимерманс ключово е да се демонстрира, че ЕС може да пренасочи бюджета на ОСП в посока, която ще помогне на фермерите да променят начина си на работа. „Много фермери искат такава промяна, така че това е разговор, който трябва да проведем“, отбеляза Тимерманс.

Структурните промени и DG AGRI

Запитан дали настоящата институционална организация на ЕК успява да се справи със задачата да преговаря за следващата реформа на ОСП в контекста на целите за устойчивост на ЕС, вицепрезидентът на институцията каза, че въпреки че находчивото мислене в Комисията не е изчезнало, то „става все по-оскъдно“. „Ако погледнем към това как [службите за] околна среда, климат, здравеопазване и селско стопанство работят заедно, то ще видим нещо напълно различно в сравнение с преди 10 години и нещо доста по-различно от преди 4 години. Така че се движим в правилната посока“, каза той.

Според Тимерманс обаче напредъкът може да бъде постигнат още по-бързо. „И аз се надявам, че следващият председател на Комисията, независимо дали е фон дер Лайен или някой друг, ще има план за още по-голям напредък в преструктурирането. Все още има работа, която трябва да бъде свършена. Но младите хора, които идват в структурите на ЕК, мислят с холистичен подход за природата и селското стопанство. Така че за бъдещето съм доста оптимист“, каза той, добавяйки, че вярва в еволюцията, а не в революцията.

Лилия Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X