Светът казва сбогом на евтините картофи и здравей на согфлацията

Лошите метеорологични условия в Европа вредят на основните хранителни култури, предупреждава статия в Bloomberg

Тази година сме изправени пред различна концепция, все още безспорно свързана с климатичната криза. Нека го наречем „согфлация“. Ако топлинната флация се отнася до увеличение на цените в резултат на прекалено високи температури, согфлацията се дължи на екстремни валежи.

Доклад, публикуван в понеделник от службата за мониторинг на климата „Коперник“ на Европейския съюз и Световната метеорологична организация (СМО), показа, че макар Европа да е преживяла най-голям брой дни с екстремен топлинен стрес, това е и един от най-влажните периоди, регистрирани за много места. Континентът е получил 7% повече валежи от средното за периода 1991-2020 г., като 1,6 милиона души са засегнати от наводнения.

Картофите са в челните редици на согфлацията. Само с едно засаждане и една реколта годишно, условията трябва да са подходящи. Но миналата есен лошите метеорологични условия принудиха прибирането на реколтата да спре в Европа само след три седмици, тъй като подгизналата почва означаваше, че фермерите не могат да извадят реколтата от земята. Производителите на картофи в Северозападна Европа, платформа за обмен на пазара за веригата за доставки на картофи, изчисляват, че 650 000 метрични тона не са стигнали до пазара – с много картофи, които се поддават на гниене в анаеробни условия – и предупреди за 20% намаление на наличността на семена за 2024 г.

Това, което фермерите успяха да извадят, беше компрометирано по отношение на качеството, което означава, че не могат да се съхраняват достатъчно дълго. Продавачите се втурнаха да търгуват тези ограничени запаси, а цените сега се покачват, тъй като опаковчиците и преработвателите се конкурират за тях. Недостигът на картофи за континента изглежда като реален риск, проблем за една от основните ни храни. Европейците ядат най-голямото количество картофи на глава от населението от всеки регион в света – около 90 килограма средно годишно. Междувременно засаждането на новата култура може да се забави благодарение на преовлажнената почва и дъжда, което предполага, че согфлацията ще хапе през цялата година.

Цените на английските бели картофи са се увеличили с 81% на годишна база, което е най-високото ниво за всички времена според Mintec Ltd. Пазарните играчи очакват по-нататъшно увеличение на цените преди новата реколта през 2024 г. В Европа, Холандия и Белгия – два ключови региона, които отглеждат картофи за преработка на пържени картофи – бяха най-тежко засегнати, като холандските цени на картофите за преработка достигнаха най-високото си ниво, регистрирано за април на 370 евро (397 долара) за метричен тон.

Зърната също са засегнати. След лош зимен сезон, производителите се борят да влязат на полетата си за пролетна сеитба. Проучване на AHDB показва, че обработваемите площи с пшеница, маслодайна рапица и зимен ечемик във Великобритания са намалели значително, което повишава местните цени и оставя страната по-зависима от вноса. Засяването на френска пшеница също е значително забавено.

Влажното време намалява реколтата

Хиляди декари продуктивна земеделска земя остават преовлажнени, което значително намалява добивите от ключови култури

Източник: AHDB

Не само зеленчуците и зърнените храни са засегнати от влажното време. Животновъдите са свидетели на висока смъртност при агнетата, докато млечните крави в засегнатите райони не могат да бъдат изведени на паша. Това намалява добива на мляко и повишава производствените разходи.

Но докато това беше странно еднократно събитие, ние причиняваме настоящите си неволи с нашите емисии от изкопаеми горива, което води до широко разпространено екстремно време. Хари Кембъл, анализатор на стоковите пазари в Mintec, казва, че с течение на последователните години на лошо време е все по-трудно да се възстанови от лошия сезон, докато на някои места фермерите се лутат от справяне със сушата до наводненията.

Изправен пред много риск и несигурност, Кембъл казва, че купувачите на стоки се свиват повече – договарят се за цена и сума преди реколтата – за да намалят излагането си на нестабилни ценови колебания, както и да увеличат броя на производителите или страните, от които се снабдяват.

Може би си спомняте празните рафтове и дажби на домати, чушки и краставици в началото на 2023 г., след като Испания и Мароко – основните източници на продукция на Обединеното кралство през зимните месеци – бяха засегнати от неблагоприятни метеорологични условия. Веригите за доставки ще трябва да бъдат по-гъвкави и в крайна сметка по-сложни, за да поддържат доставките на храни сигурни в момент, когато един доставчик може да бъде изправен пред наводнения, а друг – пред сериозна суша.

Междувременно фермерите са изтеглили късата клечка, борейки се с лошото време, за да се опитат да изпълнят договорите си – някои от които няма да бъдат изпълнени – докато са изправени пред други нарастващи разходи и натиск.

Трябва да се случат промени в селското стопанство, за да се намалят емисиите – хранителните системи са отговорни за около 26% от емисиите на парникови газове – но очевидно е необходима по-голяма подкрепа, тъй като производството на храни ще стане по-рисковано, скъпо и стресиращо.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X