Микроторене – и малките количества вършат много полезна работа

Микроелементите играят важна роля за жизнените функции на растенията и повишават качеството на продукцията

Използването или не на микроторове е работа на самия стопанин. Но за доброто развитие на растенията в периода на растеж, в стресови условия през вегетацията, а също така и за получаване на качествена реколта, прилагането на микроторове е препоръчителна и полезна агрономическа практика. Особено ако е установен и се наблюдава техният дефицит в почвата.
Микроелементите са необходими на растенията в малки количества, но благодарение на тях растенията повишават имунитета си към негативни явления и устойчивостта си към нападение от болести.
Обеззаразените с микроторове семена имат добър старт
Обеззаразяване на семена с микроелементи се прилага, за да се получи дружно поникване и добро развитие на кореновата система. В резултат на използването на микроторове пониците са силни и по-малко се нападат от болести. За сметка на това, че кореновата система се развива добре и прониква дълбоко в почвата, растенията по-добре понасят засушаване. Когато в горещ период повърхностният слой на почвата пресъхва, а кореновата система е слабо развита и се намира в него, растенията загиват (отпадат). Важно е и това, че микроелементите се намират в достъпна за растенията форма дори при ниски температури, когато повечето хранителни вещества в почвата са недостъпни.
Листното подхранване помага за преодоляване на стреса
Желателно е листно подхранване с микроторове да се прилага в критични фази от развитието на растенията и при стресови условия.
Например критичната фаза за слънчогледа е 2-ра – 5-а двойка листа. Именно в това време започва залагане на цветния бутон, поради което в този етап културата се нуждае от микроелементи, особено от бор. При силен недостиг на бор растението се деформира и може дори да не образува съцветие, което води до загуба на добив.
При стресови условия (захлаждане, суша, хербициден стрес и др.) растенията трудно използват хранителните вещества от почвата, затова тогава е необходимо прилагането на листно подхранване. Препоръчително е това подхранване да се прави във вечерно време, защото разтворът с микроелементи засъхва по-бавно и се усвоява от листата в по-голяма степен.
За всички селскостопански култури има формулации от балансиран комплекс от микроторове, защото всеки растителен вид има повишена специфична потребност от един или друг микроелемент.
Например слънчогледът добре реагира на внасянето на бор и мед, рапицата – на бор и манган. Зърнените култури се нуждаят от манган, царевицата – от цинк, а бобовите – от молибден и кобалт.
Ранното внасяне на микроторове няма толкова важно значение, защото потребността от микроелементи на младите растения е много малка и се набавя от наличните в почвата количества. Още по-добре тази потребност се задоволява, ако е направено торене с оборски тор, който в днешно време обаче е доста дефицитен. Затова земеделските производители масово използват минерални торове. Но изкуствените торове не съдържат микроелементи, поради което в почвата възниква техният дефицит, а следователно и потребността от допълнително внасяне на микроторове.
Затова прилагането на микроторове при обеззаразяване на семената или върху листната повърхност в периода на вегетацията на царевицата, слънчогледа, рапицата и други земеделски култури е важна и полезна агротехническа практика.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X