Акари – решението не е в препаратите, които ползвате всяка година

Темата е добре позната за всички оранжерийни производители, както и на стопаните на смесени градини или тези с култури гостоприемници.Важно е статията да започне и с голяма препоръка към всеки фермер независимо от обема на своето производство:

Ако искате различни резултати търсете алтернативи. Те не винаги са в агроаптеките.

Акарите са много малки и за разлика от насекомите, те са без крила и главата, гръдният кош и коремът са слети заедно, което придава на тялото овална, продълговата форма. Полът при много видове се определя от оплождането – мъжките се развиват от неоплодени яйца, женските от оплодени яйца.

Новоизлюпените малки ларви, имат само три чифта крака. Ларвният стадий е последван от два нимфни стадия – протонимфа и деутонимфа. През нимфалният и възрастният стадий те имат четири чифта крака. Много видове акари се хранят с растения и причиняват щети на културите.

Двупетничен паяжинообразуващ акар, Tetranychus urticue

Този вид е най-разрушителен в оранжерийни условия, защото се храни с над 300 вида растения. Двупетнистите паяжинообразуващ акари се хранят в растителните клетки, причинявайки увреждане на гъбестия мезофил, палисадния паренхим и хлоропластите, което води до намален хлорофил и способността на растението да фотосинтезира.

Леките нашествия предизвикват напъпване на листата, особено на зрелите растения. Потъмняване и пожълтяване на листата.

Мрежата на нападнатите части на растенията е един от най-характерните признаци на силно заразяване с акари. Акарът е най-плодотворен при високи температури и при ниска влажност, особено през лятото. По това време високата му скорост на възпроизвеждане може да доведе до внезапни и разрушителни популационни експлозии.

Възрастната женска е овална, дълга приблизително 1/50 инча, зеленикава до леко оранжева, с две тъмни петна от двете страни на тялото и четири чифта крака. Мъжкият е по-малък от женската.

Този акар предпочита долната повърхност на листата, пъпките и цветята.

Женските снасят до 100 яйца през своя от 3 до 4 седмичен живот. Яйцата се излюпват за 3 дни в зависимост от температурата и акарите започват да се хранят веднага. Първоначално ларвите са безцветни и се оцветяват, докато се хранят. Женските започват да снасят яйца от 1 до 3 дни след като преминат в стадий на възрастни и не е необходимо чифтосване.

С падане на температурите  през есента и по-малко налична храна, женските паякообразни акари навлизат в диапауза. Женските придобиват оранжево-червен цвят в рамките на няколко дни след като станат възрастни. Те могат да презимуват в къщи с обръчи и по-хладни оранжерии в латентна фаза. През това време те не се хранят и не снасят яйца и са по-малко податливи на пестициди. Освен това са по-трудни за откриване от хищни акари.

Контрол и превантивни мерки.

Превенцията е добре да бъде в няколко направления:

  • бдителност от страна на производителя може да предотврати скъпоструващо заразяване;
  • внимание за заразен растителен материал в оранжериите;
  • контрол над растителността близо до външния периметър на оранжерията, за да се избегне заразяване, особено през лятото;
  • контрол към топлинни обекти в близост до насажденията.

За производителя е много по-лесно да предотврати заразяване с акари, отколкото да ги унищожи, след като се установят в оранжерията, защото резистентността към пестициди може да бъде често срещан проблем при контрола на паякообразните акари.

Мониторинг.

  • Наблюдавайте растенията всяка седмица.
  • Потърсете акари по долната страна на зрелите листа, особено по средните жилки.
  • Внимателно потупвайте листа върху бял лист хартия.

 

Рутинното инспектиране на растенията помага да се следи присъствието на различните жизнени етапи.

Употреба на пестициди.

Контактни или трансламинарно акарициди, могат да се използват за управление на популациите.

Като цяло контактните акарициди, осигуряват минимална остатъчна активност, след като остатъците от пръскане изсъхнат. Пръскане, както по долната, така и по горната листна повърхност е от решаващо значение при прилагане на препарати с контактна активност.

Редица акарициди имат трансламинарно активност, което означава, че материалът прониква в листната кутикула и активната съставка се намира в тъканта на листата, включително гъбестия мезофил и клетките на палисадния паренхим. Това осигурява разширена остатъчна активност срещу акарите. Това може да доведе до намаляване на броя на пръсканията и минимизиране на потенциала за развитие на резистентност на популациите.

Повечето акарициди не са ефективни срещу яйцата на акарите, така че пръсканията трябва да се прилагат на всеки 5-7 дни, когато се регистрира зараза. За да се избегне резистентност използвайте акарициди с различни активни вещества или такива с на биологична основа. Съвременните препарати за растителна защита позволяват добър контрол и превенция.

Естествени вракове – средство за борба.

Достъпните в търговската мрежа хищни акари, които могат да контролират популациите на TSM, включват:

  • Phytoseiulus persimilis – се храни само с акари, докато другите видове хищни акари се хранят или с алтернативни гостоприемници или плячка, или с цветен прашец. Това е най-ефективният хищен акар за контрол или регулиране на популациите на TSM. Той е демонстрирал ефикасност при краставици, отглеждани в оранжерии и смесени цветни и листни култури
  • Neoseiulus californicus – Този селективен хищен акар има по-широк обхват на гостоприемник или плячка от P. persimilis и оцелява по-дълго в отсъствието на плячка, хранейки се с други хранещи се с растения акари и трипси. Те дори могат да се хранят с мухъл и нектар.

Такива хищни акари са и Galendromus occidentalis както и Amblyseius fallacis.

Всеки вид изисква и е адаптиран към различни условия на околната среда като температура и относителна влажност. Например G. occidentalis, N. fallacis и N. Californicus понасят по-топли условия до 29ºC и по-ниска относителна влажност 30-40% от P. persimilis. Също така хищните акари обикновено продължават да съществуват, когато популациите са ниски. Ефективността на хищните акари зависи от нивата на популацията и алтернативните източници на храна.

На пазара се предлага и смес от различни видове хищни акари в един контейнер. Други налични в търговската мрежа хищни акари включват хищната мушица –  Feltiella acarisuga.

Тази малка  2,0мм.  хищна мушица се храни с двупетнист акар. Възрастните живеят до три дни и са активни през нощта, като почиват през деня върху долната страна на листата. Женските снасят оранжево-червени яйца сред колонии от акари с две петна, които се излюпват след 3–5 дни. Ларвите са единственият хищнически стадий, хранещ се с всички жизнени стадии (яйца, ларви, нимфи ​​и възрастни) на двупетнистите акари.,

Други естествени врагове са и бръмбара-калинка Stethorus punctillum.

Моника Господинова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X