Десислава Танева: В бюджета за тази година са предвидени 178 милиона лева по-малко за земеделие

„В бюджета, внесен от финансовият министър Асен Василев за тази година са предвидени 178 милиона лева по-малко за земеделие. Ще се борим тази финансова рамка да бъде променена.“ Това каза Десислава Танева в Перник по време на среща със земеделски производители.

Проектобюджетът на страната за 2023 г. Това, което прави впечатление е, че в направлението на средства за земеделие, е посочено следното:

“За осигуряване на подкрепа на земеделските стопани по национални мерки за компенсации на повишените цени на енергоносители, фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове – 363 млн. лв.” 

Това са парите по т.нар. Украинска помощ или „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“, както е официалното наименование на мярката.

Абзацът за земеделие е написан така че не става напълно ясно и може би следва да има допълнителни обяснения от страна на Министерството на финансите.

Иначе мярката за помощ заради войната в Украйна стартира през 2022 г. с бюджет от 426 млн. лв. 

213 млн. лв. от нея вече са платени и от месеци стопаните са убеждавани, че предстои да се изплатят останалите 213 млн. лв.

Само че според записаното в проектобюджета, и това, което се разбира от него, за втория транш са предвиoени не 213 млн. лв., както беше обещано на земеделците, а 150 млн. лв.

Къде са останалите пари, които не излизат, обясни в Перник Десислава Танева,  Очаквайте подробности.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X