Младите фермери – Николай Здравков: „Бъдещето е в България, не в чужбина, моята фамилия го е доказала, че у нас може да си изкарваш парите по честен начин”

Николай Здравков е от русенското село Ценово и е само на 23 години. Завършил е средното си образование по фермерство в професионалната гимназия в град Бяла и решава да остане в родния дом, и да помага в семейния бизнес с производство на зеленчуци и плодове.

„Бях 4-5 годишен, когато си спомням, че съм влизал в градината. Отначало, преди 20 години баща ми е започнал с отглеждане на билки. След това той увеличава терените и любимите му домати от домашно потребление, са започнали да се произвеждат и за клиенти. Започнал е с една малка оранжерийка. Така лека-полека с годините, докато не станаха 15 декара с богат асортимент от пипер, картофи, зеле, патладжан, лук, чесън, ягоди и прочие”, пояснява младият мъж. Казва, че продължава фамилната дейност, защото му харесва в земеделието. Иска да помага на семейството си, иска и стопанството да се разраства малко по малко. Знае и преценява, че се изисква много труд, но няма по-важно от доволните клиенти. Стоката се продава по пазари и онлайн.

„Ние сме три деца, само аз и брат ми останахме да помагаме на майка ми и баща ми в земеделието. Ставаме рано сутрин, както е сега, лято в 5.30-6.00 часа. Влизаме в оранжериите, защото като стане жега, не може да стои вътре. Следобед сме навън и така до тъмно вечерта. Баща ми ни научи

да не се отказваме никога и да сме упорити. Не е труден бизнесът. Най-важното е пазарът. А ние го имаме. Другото не е трудно”, усмихва се 23-годишният Николай. Семейството досега не е получавало субсидии. Най-гордо е от това, че всичко в дейностите по отглеждането на културите го извършва със собствени средства и сили.

Сред асортимента на производството са 20 сорта домати, едър пипер, аспержен боб, много търсен от клиентите, дълъг от 60 см до 1 метър, едри сортове ягоди, малини, къпини.

„Най-хубавото и качественото искаме за нашите клиенти. Правим и разсади, които също предлагаме. Хората идват на място, виждат градината ни, виждат и как се отглеждат зеленчуците, как се берат. Ние не торим, само при обработка на терена с естествен, пилешки тор на есен торим.

Поливната ни система е с капково напояване. 365 дни в годината е работата, от сутрин до вечер. Без почивен ден. Но няма умора”, разказва още младият стопанин. Млад е, но не излиза често с приятели. Предпочита да бъде в градината, да работи и помага. И често запрята не само ръкави, а и крачоли, защото копае за кладенци, защото няма водоподаване до всички терени, за които се грижи фамилията. Досега може да се похвали с три герана, копае за четвърти.

„За някои хора земеделието е срамно като труд, но аз смятам, че даже е богатство да имаш такова нещо. По честен начин си изкарваш прехраната, най-честният начин дори. Бъдещето е в България, не в чужбина, ние сме го доказали, че у нас може да си изкарваме парите по честен път. Купувайте качествено българско производство, избирайте него винаги и подкрепяйте българските производители на зеленчуци и плодове”, призовава 23-годишният Николай Здравков.

снимка – Николай Здравков, личен архив

Кремена Попова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X