Цените на зърното бавно тръгнаха нагоре

Дължи се на световните борси, а не непазарни решения, каза агроминистър Кирил Вътев

Трябва да се адаптираме към присъствието на Украйна на европейския пазар, смята той

По повод темата, която сега най-много вълнува земеделските производители по жътвено време – за пазара и цените на зърното, земеделският министър Кирил Вътев днес беше категоричен.

По време на представянето на своя екип от заместник министри в МЗХ, той направи кратка ретроспекция на зърнената ситуация, с която ще трябва да се съобразяваме занапред.

Той започна от там, че Украйна тази година фактически продава две зърнени реколти. А трябва да се има предвид и това, че заедно с Русия е основен играч на зърнения пазар.

Вътев припомни, че докато миналата година, заради блокирани пристанища за Украйна е настанал за известно време дефицит и цените са тръгнали нагоре, сега ситуацията не е същата, и няма и да бъде.

Вече, заради солидарните мерки на ЕС и осигурените коридори, които са отпушени, зърното може да пътува и известни количества от него остават и у нас. Но по-големият проблем не е с житото, а със слънчогледа, казва той.

Цените на зърното, които се определят на световните борси, сега бавно са тръгнали нагоре, информира Вътев. Но като цяло той смята, че занапред трябва да имаме предвид, че Украйна е изключително мощна аграрна държава и ни предстои да се съобразяваме с това и да се адаптираме с присъствието й на европейския пазар.

Ще трябва да се адаптираме, а не да се оплакваме и да търсим непазарни решения, смята Кирил Вътев.

Диана Ванчева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X