МЗХ публикува за обсъждане проект на Национален план за развитие на биологичното производство до 2030 г.

Министерството на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане проект на Националния план за развитие на биологичното производство до 2030 г.  Той определя стратегическата рамка на държавната политика за постигане на дългосрочно и устойчиво развитие на биологичното производство в страната, в съответствие с европейското законодателство.

Развитието на биологичното производство е инструмент, който може пряко да влияе върху запазването на околната среда и биоразнообразието, както и за устойчивостта на климата. Сред основните акценти в Плана е подобряване благосъстоянието на човека чрез осигуряване консумацията на „чисти храни“ – без използването на синтетични вещества и торове, ГМО, пестициди, антибиотици, хормони, консерванти и др.

Изпълнението на мерките и дейностите, заложени в Националния план за развитие на биологичното производство до 2030 г., ще обедини усилията на компетентните държавни институции и на участниците по цялата верига на биологичното производство, преработката и потреблението на био продукти.

Проектът на Плана е публикуван за обществена консултация на интернет страницата на Министерството на земеделието и храните и на Портала за обществени консултации. Крайният срок за предоставяне на предложения от страна на заинтересованите лица е до 03 август 2023 г. С пакета от документи може да се запознаете тук: https://www.mzh.government.bg/bg/normativni-aktove/proekti-na-normativni-aktove/proekt-na-reshenie-na-ministerskiya-svet-za-040723/

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X