Димитър Димитров: “Проблеми няма само там, където не се ходи на поле”

В разгара на сезона, настъпва и пикът на нападение на всички неприятели по царевица и слънчоглед. Това е сериозен казус всяка година за фермерите и техните агрономи. Всички сме в процес на търсене за достоверна информация, която може да даде и обективна картина на ситуацията в страната.

Тази година за всички ни светва една зелена светлина на повече информираност, със стартирането на безплатна платформа  наречена “Национален Център за Мониторинг, Прогноза и Сигнализация – НЦМПС”.

Количеството информация, което се събира всеки сезон и нуждата от това то да бъде достъпно за самите земеделци, кара група експерти и ентусиасти да се обединят и да създадат платформата, която ежедневно се обновява.Тя представлява карта с данни по отношения на нападенията от неприятели в полета от цялата страна, като са използвани данни натрупани от различни инструменти – феромонови и светлинни уловки, специализиран софтуер, обследване на поле и показатели подадени от самите производители в страната. За целта на максимално точни и актуални данни, в проекта са включени обработваеми полета на ключови места в цялата страна, като са използвани капани и уловки на различни фирми производители, за оптимална точност и елиминиране на пропуски в самите продукти. Създателите също така използват за обогатяване на платформата и данни подадени от самите производители в страната, което е от огромен позитив за обогатяване на общодостъпната база данни, защото така всеки би могъл да даде своят принос. Всяка вечер в 20:00 ч. картата се обновява!

  • За мое съжаление феромоновите уловки не дават точни показатели, защото са силно повлияни от различните локации споделя земеделският консултант Димитър Димитров част от екипа на проекта Това се установява, както при наши тестове, така и от данни подадени от земеделците въз основа на поставени от тях уловки. Отивайки на полето установяваме сериозен натиск от страна на вредители, но в капаните – нищо!

Използването на уловки от различен вид са чудесен инструмент за мониторинг, но много от тях имат спецификация на излъчване и привличане на вредителите. Климатичните особености категорично могат да възпрепятстват работата на уловките, но не винаги миграционният поток на неприятеля. Експертите препоръчват при висока влажност или ветровити местности, уловките да бъдат поставени на по-малко отстояние една от друга. Повечето фирми производители обявяват оптималното покритие на уловките, но е важно да знаем, че то трябва да бъде съобразено преди всичко с изискванията на конкретната среда. Все пак най-важно е мониторинга да бъде комбиниран и с обследване на полето.

  • Тази година най-голямата концентрация на икономически значимите вредители по царевица и слънчоглед се наблюдава главно за северна България. Тя от своя страна е с рязко разграничени две климатични зони – от запад на Плевен с много валежи в късна пролет и ранно лято и североизток, където валежите са умерени, а на места и липсват. Категорично за момента гореща зона с каламитет на вредители е в областта на Делиормана, до Шуменско и нагоре по проречието на дунава – общ. Омуртаг и общ. Силистра. Втората гореща точка на този етап е в периметъра на Павликени и Велико Търново. Третата зона е между Варна, Провадия и Дългопол. Това са местата, в които забелязваме критично нападение и в момента текат наземни и авиационни мероприятия за справяне с вредителите. – споделя Димитър Димитров. – На останалите места с обилни дъждове има малко забавяне за момента, но в никакъв случай не трябва земеделците да се успокояват, защото е въпрос на време нападенията да станат осезаеми.

Разбира се добрата практика не изключва борбата с вредителите от програмата на всеки земеделец.

  • За мен най-доброто решение е превенцията и мониторинга. Добрият земеделец, който милее за доброто на своят бизнес, трябва да се стреми да изпреварва събитията. Моите три препоръки са:
  1. Добър сеитбооборот;
  2. Подходящи обработки;
  3. Стимулиране на растенията и почвата за развитие на естествен имунитет и оптимален потенциал.
  • така растенията могат да преодоляват леките нападения, както и стреса от климатичните условия. – препоръчва Димитър Димитров.

Както и преди сме говорили, прекрасно е в плана за отглеждане на дадени култури да лежи строга система за Растителна грижа, основана на най-доброто и съвременно разбиране, но не винаги това е възможно според експерта част от групата създали “Национален Център за Мониторинг, Прогноза и Сигнализация – НЦМПС”.

  • Кой съм аз да казвам кои практики са лоши, предвид, че зърнопроизводството е бизнес, който като всеки такъв е подчинен на икономически фактори. За съжаление късият сеитбооборот е прекрасна предпоставка за развитие на неприятелите, но той е наложен от пазарната конюнктура. В моята практика за жалост не мога да посоча много на брой земеделци, които да отглеждат повече от четири или пет култури в сеитбообращение. Такова е положението – хората отглеждат тези култури, за които след това ще имат пазар. Не мога да си позволя да кажа, че това е лоша земеделска практика, но тя определено съдейства на вредителите. Когато фермера има дългосрочна визия, перспективите пред него са много по-оптимистични. Само така биха инвестирали в наука и знание, защото през последните няколко години забелязвам повишаване в разбирането за самите вредители. Вредителите по царевицата са по-познати за фермерите, но относно вредителите по слънчогледа има голямо неглижиране, макар загубите да бъркат сериозно в джоба им. Учудвал съм се и аз и колегите ми, как цяла земеделска култура може да бъде оставена на самотек, просто защото няма информация и обследване на терен, за да се установят проблемите. Това също е част от проекта – да предоставяме обучения и материали безплатно в помощ на производителите. Към “Национален Център за Мониторинг, Прогноза и Сигнализация – НЦМПС” има и бюлетин, в който учени като Академик Проф. Валентин Дрозда, дават съвети и насоки за справяне с огнищата от вредители.

До голяма степен в по отношение на слънчогледа, агрономическите мироприятия са сведени до минимум, поради ниската себестойност на културата. Повечето практики са концентрирани в почвено обеззаразяване и внасяне на почвени инсектициди, защото това е най-рентабилно за земеделците. Дали въпреки положението на пазара практиките ще се разширят е въпрос на информираност и личен избор.

  • Горещо съветвам земеделците на не приемат нещо за вреда, само когато се изразява в мащабни загуби. – съветва Димитър Димитров.

Тук е важно да припомним, че много от вредителите на полето могат да се запазят, до следващ сезон и появата на подходящата култура гостоприемник.

Какво е положението във вашето поле?

Моника Господинова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини