SWOT анализите и методиките по Стратегическия план ще се променят изцяло

МЗХ ще прави и сайт специално за работата по плана

Това заяви днес зам.-министърът на земеделието Таня Георгиева по време на представянето на политическия кабинет на МЗХ, в които тя участва и ще отговаря за Стратегическия план, Програмата за развитие на селските райони, биологичното производство.

Според нея освен, че ще бъдат изцяло ревизирани и актуализирани анализите за плана, ще се прегледат и всички компенсаторни плащания по стълб 1 и стълб 2 и ще се прецени кои са надценени и кои подценени. Така че в крайна сметка ще бъде отворен и разгледан наново целият Стратегически план.

На наш въпрос за новата система за мониторинг на площ, както и новата комуникационна система с фермерите, които МЗХ ще създава, тя отговори, че това ще е голямо предизвикателство, но ЕК работи по темата и го изисква, за да провери как тези системни връзки ще функционират в отделните държави членки.

Освен с тези ангажименти, Държавен фонд „Земеделие“ скоро ще бъде много натоварен и със Системата за електронни услуги, която е основна система на Стратегическия план.

ДФЗ трябва да се занимава активно, за да завърши тези системи, а ние в МЗХ ще разработим цялото законозателство за целта, каза Георгиева.

Ще направим и специален сайт на Стратегическия план, където ще се публикува всичко, което се случва и всички указания към производителите, за да са наясно във всеки един момент как се работи по плана.

Георгиева ни отговори, че активно подготвят и споразумението между МЗХ и Министерството на финансите за наблюдение на Плана за възстановяване и устойчивост и всички подробности по предстоящите 4 приема.

Диана Ванчева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X