Екипът на МЗХ ще прави стратегия за поливното земеделие

Ще бъде предложена за гласуване в парламента, за да не бъде после забравена

Какво ще прави новият екип на Министерството на земеделието и храните по отношение на хидромелиорациите и планът за възстановяване на напоителните системи – това попитахме в МЗХ днес, по време на представяне на екипа на министър Кирил Вътев.

Той ни отговори, че Дирекция „Напоителни системи“ е налице и хидромелиорации фигурират в нея, но там нямало нито един човек, така че сега ще предстои да се попълва с кадри.

Ресорно отговорен за това ще бъде зам.-министър Георги Тошев, който преди години за известно време е бил директор на главна дирекция в МЗХ и е ръководил проекта за земеделските парцели, но след това е отишъл в частния бизнес.

Според зам.-министър Тошев, който ще отговаря освен това и за търговските дружества, СИЗП, НССЗ, ще бъде създадена работна група, в която ще участват специалисти, представители на БАН, научни организации, както и наши и водещи експерти от Израел – държавата, която е световен лидер в това направление и е направила от пустинята градина.

Зам.-министър Георги Тошев припомни, че отпреди доста години България има направена стратегия за напояване от Световната банка, която вече е „умряла“, но все пак и част от нея ще бъде ползвана за целта.

Работната група, която ще е ангажирана със задачата, ще има ангажимента да направи Стратегия за развитие на поливното земеделие, като ще вземе вече предвид и анализите и прогнозите за климатичните промени, които вече настъпват, каза той.

Стратегията ще бъде предложена на Народното събрание, за да няма после мърдане от нея, допълни Тошев.

Министър Кирил Вътев допълни към темата, че екипът му няма да престане да се бори земеделието да стане приоритетен отрасъл за България, а в този приоритет стратегически елемент ще бъдат напояването и поливните системи.

 Диана Ванчева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X