Даниел Минев, председател на БАТА: Успяхме да направим БАТА АГРО най-голямата платформа за земеделие на Балканите

На 13 май на Летище Стара Загора беше открито Шестнадесетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО, което се организира от Българска асоциация на търговците на агротехника. Форумът за иновации, технологии и срещи на бизнеса се провежда от 13 до 17 май включително, като в него участват 216 фирми-изложители върху 36 хиляди кв.м. нетна изложбена площ.

„Щастливи сме да посрещнем българските земеделци за пореден път в най-голямото изложение за агро техника и технологии у нас. Тук на едно място показваме всички последни иновации в агро технологиите от изминалата година в световен мащаб. Благодарим на нашите изложители, че отново ни се довериха и избраха  платформата БАТА АГРО“, коментира Даниел Минев, Председател на Управителния съвет на  Българска асоциация на търговците на агротехника.

Господин Минев, от пръв поглед прави впечатление, че тази година изложението БАТА АГРО е още по-голямо и добре организирано. Има много участници, разнообразие от предложения, посетители… Как успяхте в тази толкова нелесна за земеделието година да го постигнете?

Това не е станало изведнъж. Всяка година се опитваме да надградим това, което сме постигнали през предходната. Търсим активно обратната връзка от изложителите и посетителите. Това е ключовото в подобряването на условията за изложителите, съответно за атрактивността на изложението за посетителите. Това ни дава възможност всяка година да имаме няколко неща, върху които да акцентираме. След всяко изложение всички организатори провеждаме сериозен вътрешен анализ.

Да, тази година има увеличение в броя на участниците. Отдаваме го на авторитетът, които изложението натрупа през годините. Вече 14 години и 16 изложения. Изложението вече придоби и международен характер. Участват цели колективни щандове от няколко държави – Аржентина, Полша, Украйна. Има участници дори от Китай. Това става посредством активното участие на посолствата на съответните държави. Това дава една уникална възможност на фермерите да достигнат директно до доставчици от тези държави.

БАТА АГРО тръгна като изложение за земеделска техника, но вече е много повече. Превърна се в истински цялостен форум за земеделие…

Ние не случайно сме позиционирали БАТА АГРО като изложение за земеделие. Изложението е платформа за среща на всички сектори, които имат нещо общо със земеделието. Строителна техника, автомобили, товарни автомобили, доставчици на услуги, банки, финансови институции, консултантски организации, щанд има Министерство на земеделието, разбира се – доставчиците на препарати за растителна защита, семена и торове. Земеделската техника е само една част от всичко това.

Ако обаче се върнем на земеделската техника, какво е положението на пазара?

Годината е трудна. Всяка година в земеделието е трудна по една или друга причина. Има известен спад в регистрациите на нова земеделска техника. Нормално е. Стопаните са притеснени заради ниските изкупни цени на продукцията. Оптимист съм в тази посока. Има движение в котировките през последните дни. От друга страна дъждовете вдъхват оптимизъм. Въпреки, че на места закъсняха. Това дава надежда.

На пазара има много налична техника. Има преференциални условия. Повечето колеги предлагат такива. Сега е добър момент този, които има възможност, да инвестира.

Има главоломен растеж в технологиите. Това се вижда по щандовете на всички вносители. Автоматизацията напредва с бързи темпове. Производителността и ефективността на техниката се увеличава. Има какво да видят земеделците на БАТА АГРО.

Интервю на Ася Василева

 

 

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини