Имат ли основания фермерите да се надяват на по-високи цени на зърното?

Дъждовете, паднали в цялата страна върнаха оптимизма на земеделците. За оптимизмът им допринеси и новината за измръзнали посеви в Русия, което им донесе надежда, че въпреки че в момента пазарът е тотално замрял, цените ще се повишат. Но докато дъждовете се отразяват благоприятно на културите и със сигурност ще вдигнат добивите, то значително повишаване на цените е малко вероятно, твърдят търговците.

Като оставим настрана, че борсовите анализатори, пренебрегнаха като количествено незначителни – оценките за загубите не надвишават 3 млн. тона, съобщенията за щети върху реколтата от руското зърно, то важен индикатор е, че на пазара няма локално търсене на стока от страна на преработватели и търговци. Това означава, че те имат запаси и нямат нужда от допълнителни количества, като могат да изчакат успокояването на пазара. Те в момента са се запасили с необходимото количество, а цените в момента вървят нагоре. След излизането на новините, че в Русия, борсата скочи плюс 8-9 цента в цената на пшеницата. Така че в момента всички изчакват да видят какво се случва.

Имат ли фермерите основание да предполагат, че цените на пшеницата и зърнените култури ще вървят още нагоре? И какви са индикаторите, които трябва да ги ориентират?

Когато говорим за покачване на цените, свързано с определен доклад или дадена новина за климатичен катаклизъм, който не е кой знае колко голям, до седмица- две, цените се нормализират, ако междувременно не излезе нещо друго. Когато става въпрос за климатични новини, има един краткосрочен скок и ако не последва друга новина, цените се връщат към нормалните си нива. Но предвид, че няма търсене от преработвателите, което да стимулира предлагането и да избута цената нагоре, по-скоро покачването в цените, свързано с Русия, е временно.

Фермерите имат очакване, че цените на пшеницата в дългосрочен план ще вървят нагоре. Особено за нова реколта. Но реални основания за това очакване няма. Това беше валидно за предишните две извънредни години. Но тази година няма логика това да се случи отново. Тогава имаше форсмажорни обстоятелства. Такива вече няма и цените се върнаха към нормалните си нива и логиката сочи, че те ще следват нормалната си динамика – ниски по време на жътва с определени флуктуации, зависещи от различни новини и движения на борси. Но сериозни покачвания би следвало да няма. Надеждата е едно, но да имаш реални факти е друго.

Ситуацията с превозите в Червено море също вече се нормализира, като доведе само до поскъпване на превозите. Няма логика за драстично поскъпване на зърната, при положение, че световното производство е добре, а запасите не предполагат някаква тревога.

Какво трябва да ориентира фермерите за цените в нормални времена, когато няма форсмажорни обстоятелства за цените? Естествено  – реколтата в Бразилия, САЩ, Аржентина, Украйна, Русия, световните фактори в производството на конкретните култури и метеорологичните условия. Новините за метеорологичните условия се отразяват краткосрочно на пазара. Пазарите винаги се влияят от анализи и доклади, които показват спад на количества и лоши метеорологични условия. Тогава веднага цената скача. Ако новините не са основателни, то цените бързо се връщат на нормалните си равнища. А ако са основателни и проблемите се задълбочават, то става обратното. Засега няма основания за форсмажорни очаквания по отношение на цените. Остава да се надяваме на качество и количества.

Ася Василева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини