Няма да има 6 регионални центъра в страната, които да помагат на фермерите да подготвят продукцията си за пазара

Това е първото намерение от Плана за възстановяване и устойчивост, което отпада поради непригодност

Това казаха от политическия екип на министъра на земеделието Кирил Вътев, който днес беше официално представен пред журналистите в МЗХ.

Мотивацията за този отказ от намерението, което трябваше да се осъществи по линия на Плана за възстановяване и устойчивост, обясни зам.-министърът на земеделието Александър Йоцев.

В новия министерски аграрен екип той ще отговаря за пазарните мерки, организациите на производителите, директните плащания.

Според Йоцев по линия на Плана за възстановяване и устойчивост дори е имало предвидени за създаване 10, а не 6 регионални центъра, но той твърди, че тази цел не е заложена в плана обосновано и правилно и не би свършила работа на земеделските производители.

Той смята, че ако се изградят все пак, това ще бъдат центрове само за харчене на обществени пари и нищо повече. А и заложената сума от 15 милиона лева за целта, според него е  абсолютно недостатъчна и направо символична и би стигнала за изграждане едва на един подобен център, който да е в помощ на фермерите.

Подобен обем планирани средства би бил достатъчен единствено за разработване на сериозна концепция по темата и нищо повече.

Не знам как са станалиот 10 на 6 въпросните регионални звена, които трябваше да са разположени на шест възлови места в страната, но и като бройка те биха били  крайно недостатъчни, за за обслужат земеделците, така че задачата ще трябва да бъде преформулирана, смята той.

Йоцев наблегна, че става дума за центрове, които е трябвало да са в помощ на фермерите да подготвят продукцията си за пазара и да им окажат логистична подкрепа, а не за тържища, както са смятали някои.

Диaна Ванчева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X