Хоби фермер: “проклетата катерица всяка година ми обира лешника”!

Всеки, който отглежда овощни дървета в градината си е добре запознат с всички възможни неприятели. Миналата година имах един клиент, който често звънеше и се оплакваше от охлюви, които му изпасли насажденията в двора, но най-много ме разчувства, когато се обади и с треперещ глас каза: “Проклетата катерица, всяка година ми обира лешника! Едно лешниче не съм опитал още!!”.

Честно да си призная смешно ми стана, но проблема е доста сериозен особено за хоби фермерите, които имат по едно или две дръвчета в малък двор и се надяват да хапнат от плодовете му. Да дадат и на децата и внучетата си. Да, работейки с големи производители с десетки и стотици декари какво означава едно дърво и една катерица? Означава 100% от притежанието на един човек!

Та това е причината да събера в тази статия често срещаните вредители по овошките и да систематизирам идеи за борба с тях.

  • Листни въшки (черна муха, зелена муха и други)

Листните въшки са смучещи сок насекоми, които може да познавате като зелена муха или черна муха. Засяга всички насаждения и овощни дървета

Те са малки зелени или кафяви буболечки (1-7мм. дълги), полепнали по цветните пъпки, издънките и под листата. Изсмуквайте сок от растението, причинявайки забавен растеж и отделяйки лепкава „роса“, която насърчава мухъла.

КАК ДА СЕ ОТЪРВЕТЕ ОТ ТЯХ?

Напръскайте със системен инсектицид през 7-10 дни. Ако плътността е голяма първото пръскане нека е с контактен тотален инсектицид, за да ги изчисти и след това продължете със системен инсектицид с масло от Нийм. Насърчете техните естествени врагове (калинки, летателни мухи и паразитни оси).

  • Brown scale

Сокоизсмукващо насекомо, което е активно през цялата година и засяга дървесните растения. Засяга сливи, праскови, нектарини, лози, храсти и тръстика.

Представляват тъмнокафяви черупкови насекоми с дължина 3-6 мм, обикновено се намират върху дървесни стъбла. Те изсмукват сок от растението, причинявайки забавен растеж.

КАК ДА СЕ ОТЪРВЕТЕ ОТ ТЯХ?

Напръскайте със системен инсектицид през 7-10 дни. Ако плътността е голяма първото пръскане нека е с контактен тотален инсектицид, за да ги изчисти и след това продължете със системен инсектицид с масло от Нийм. Може да използвате и нематода Steinernema feltiae.

  • Червен паякообразен акар

Смучещи сок акари, които засягат главно оранжерийните растения, но могат да бъдат активни и в градината през лятото. Основно напада праскови и нектарини.

Малки жълто-зелени до червени акари с две тъмни петна. Може да ги намерите от долната страна на листата или да видите фина копринена лента върху вашите растения. Те изсмукват сока от растенията, което кара листата да падат или да стават петнисти. В тежки случаи те могат да убият растението.

КАК ДА СЕ ОТЪРВЕТЕ ОТ ТЯХ

Редовно пръскайте вашите растения с акарицид на всеки 10-12 дни и поливайте с вода за висока влажност. Опитайте да въведете хищници, а именно акара Phytoseiulus persimilis , мушицата Amblyseius и бръмбара Atheta coriaria.

  • Гълъби

Най-малко любимата градинска птица на всички, напаст за градини в близост до града, гълъбите могат да опустошат реколта от костилкови плодове. Много обичат череши, сливи, праскови и нектарини. Гълъбите ядат млади листа и пъпките на дървета. По-късно се връщат и за плодовете. Ако пъпките са сериозно повредени, дървото ще даде минимални или никакви плодове.

КАК ДА СЕ ОТЪРВЕТЕ ОТ ТЯХ?

Тук борбата не може да бъде с препарати и отрови. Когато се появят пъпчици, покрийте овошките с мрежа. Можете също така да опитате с плашила, които се активират от движение. Наличието на котка е голям плюс.

  • Катерици

Може да имате проблем с тези космати ловци, ако живеете близо до гора.

Всички тях. Всички знаем как изглеждат – големите пухкави опашки, пълничките личица и изпълняват сладките акробатики, но крият чиста злоба 😉

За жалост те повреждат кората на дърветата и си хапват от плодовете.

КАК ДА СЕ ОТЪРВЕТЕ ОТ ТЯХ?

Покрийте появяващите се плодове с мрежа, използвайте предпазители за дърветата или лепкави ленти, за да ги спрете да се катерят. Не окачвайте хранилки за птици близо до овощните дървета.

  • Люспести насекоми

Нападението е по всички видове овощни дървета. „Люспестите насекоми“ обхващат много видове, вариращи от 1 мм до 1 см по размер. Всички те оставят люспи или подобни на черупки подутини по стъблата и под листата на овощните дървета. Те причиняват пиране на растежа. Някои видове отделят медена роса, което може да доведе до развитие на черна плесен.

КАК ДА СЕ ОТЪРВЕТЕ ОТ ТЯХ?

Тук стратегията е както при останалите гризещи и смучещи неприятели, а именно със системен инсектицид, като препоръчвам от щадящите видове с масло от Нийм. Системният инсектицид прониква в проводящата система на растението и където и да се намира неприятеля, започне ли да се храни – моментално поглъща активното вещество и бива повреден.

  • Охлюви

Градинарски враг №1. Единственият начин да ги победите е постоянната бдителност!

Засяга всички дървета като костилковите плодове са най-засегнати, заедно с всички ниско растящи насаждения. Знаете как изглеждат, но все пак – лигави кафяви или черни мекотели с всякакъв размер, които оставят отличителна слузеста следа.

Охлювите си проправят път по дърветата, за да похапнат от плодовете.

КАК ДА СЕ ОТЪРВЕТЕ ОТ ТЯХ?

Колкото и фанатично да прозвучи, ако обикаляте вечер с факла те ще се чувстват сериозно застрашени. По-милият вариант и по-успокояващ за съседите ви би бил да ползвате бариера около дърветата си с медна тел стари стотинки, натрошени миди или фин чакъл. Можете също така да поставите капани с портокалови кори или чинии с бира. Също така може да питайте и с нематода Phasmarhabditis hermaphrodita.

  • Гъсеници на зимен молец

Има много видове зимни гъсеници и те са бич за овощните дървета в началото на пролетта. Засягат всички дървета, особено ябълки, круши, сливи и череши. Може да видите гъсениците да се хранят с появяващи се листа. Ако не го направите, със сигурност ще видите дупките в листата, които са изяли. Те изгризват дупки в листата, цветовете и развиващите се плодове. Това може да отслаби младите дървета, засягайки качеството и количеството на плодовете.

КАК ДА СЕ ОТЪРВЕТЕ ОТ ТЯХ?

Консултирайте се за бактериален инсектицид, който трябва да се приложи точно във фазата на гъсеницата. Приложението е 2-3 пъти, за да се хванат всички от поколението. Лепкава лента около ствола на дървото също може да бъде ефективна.

Моника Господинова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X