Слънчогледът дава добра възможност за хранителни корекции

Продуктивният потенциал на културата се залага в началните фази на развитие

Слънчогледът е култура с ясно изразени потребности от определени хранителни елементи. За да развие потенциалните си възможности, много важно е тези елементи да са в достъпна и лесно усвоима форма в началните фази от неговото развитие. Изключително добра възможност, която вече се прилага у нас и дава добри резултати, е листното подхранване на слънчогледа.
По време на вегетацията, заедно с третирането на посевите с хербициди, има възможност за коригиране на хранителния режим на културата дори в случай че не е приложено основно торене.
Пазарът предлага висококонцентрирани ефикасни продукти за безопасно листно приложение. Те съдържат, както макро-, така и микроелементи от най-необходимите, които изисква културата.
Може да се приложи листно течен азотен тор с високо съдържание на азот в метиленуреен разтвор плюс продукт, съдържащ фосфор и калий.
Имайки предвид голямата потребност на слънчогледа от бор във фаза бутонизация, добре е да се внесе комбиниран продукт, съдържащ този елемент. Борът подобрява оплождането и озърняването на цялата пита, повишава сухоустойчивостта на слънчогледа и го прави устойчив на стреса от високи летни темпператури.
Най-подходящите фази за внасянето на подобен род комбинации от хранителни елементи е четвърта – осма двойка листа на слънчогледа. В тази фаза той има най-голяма нужда от бор, а непосредствено след нея – във фазата на бутонизация и усилено нарастване има най-голяма нужда от азот.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X