Министър Кирил Вътев: Бумерангът се върна, зърнопроизводителите няма да бъдат на печалба тази година

Най-зле са производителите на мляко, заради украйнския внос

Заради единици зърнопроизводители, които поради стихийното развитие на земеделието са натрупали големи площи, не трябва да бъде обвиняван целият  зърнен сектор, защото повечето негови представители днес изнемогват. Това каза днес аграрният министър Кирил Вътев, според който

най-големият арендатор в света бил в България,

но той не пожела да каже името му.

Вътев припомни хронологията за проблема на зърнопроизводителите и каза, че той е свързан с това, че първата година от войната зърното на Украйна е останало по складовете й, което е създало дефицит и ръст на цените.

Тогава българските зърнопроизводители са направили 1 млрд.лева свръхпечалба.

Но бумерангът се е върнал на следващата година, когато Украйна пусна 2 реколти, а в същото време драстично са поскъпнали торове и препарати.

На това според него се дължи днешното разминаване между високата себестойност и ниската пазарна цена. В същото време днес и пазарите навсякъде по света, където се попита,  са напълнени с руско зърно и като цяло стават много трудни.

Пред прага на новата реколта у нас, за която сигналите са, че ще е добра, е налице 30% преходен остатък от миналата година. Надеждите са, че това зърно все пак ще излезе на световните пазари, но явно тази година зърнопроизводителите няма да са на печалба.

Според Вътев обаче най-зле са производителите на мляко, заради украйнския внос.

Но според него като цяло страната ни ще трябва да се готви за подобна конкуренция, когато Украйна влезе в ЕС и ще има много зърно, мляко и мед, които ще идват от там.

На 19 юли е следващата среща с петте европйски държави, която ще се проведе в Полша и на която ще участва и украйнският министър на земеделието. На нея ще бъдат обсъждани именно проблемите с пазара.

Министърът на земеделието Кирил Вътев днес още заяви, че като първа и спешна мярка аграрното ведомство ще направи консултативни съвети по всички чувствителни сектори, както при зърното, и те веднага ще бъдат свикани, за да стане ясно как ще се управляват процесите в тяхната цялост.

Ще има консултативен съвет и за поземлените отношения

които конкретно не попадат в сферата на агрохранителната верига, но са   фундаментът на всичко, от което тръгва всяко едно земеделско производство. Вътев държи да се разплете възелът защо има хора с пасища, които не притежават животни и пита за какво им е това пасище – само за субсидията ли!?

Диана Ванчева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини