Кампанията тече до 21 юли: Внимавайте какво заявявате, предупредиха от МЗХ

Чак от днес могат да се стартират заявления за биологично растениевъдство, казва Веселина Ралчева от БАБ

Много казуси са неразрешими, защото едната дирекция в ДФЗ и МЗХ не знае какво прави другата, казва Божидар Петков от Асоциацията на малинопроизводителите

Макар че кампанията по заявяване за директните плащания тази година тече до безпрецедентната дата 21 юли, чак от днес ще могат да стартират заявленията си всички земеделски производители, които кандидатстват за биологично растениевъдство, заяви Веселина Ралчева, зам.-председател на Българска асоциация Биопродукти.

Това стана ясно на информационен семинар, който се проведе вчера и на който бяха поканени представители на МЗХ и Държавен фонд „Земеделие“, за да отговорят на зададени въпроси и казуси, които още нямат отговор.

До вчера заявленията ни не се стартираха, каза тя пред „Гласът на земеделеца“, въпреки че се стараем чрез подобни семинари да водим най-редовен диалог с администрацията. Проблемите са мното, по тази причина и много стопани, над стотина, останаха без подпомагане. Затова сега целта ни е да спасим тези, които са поели ангажименти и трябва да научат промените в наредба 11, обясни тя.

Един от проблемите, които повдигат всички биопроизводители е текстът, който изисква

да се отчитат добиви от всички парцели поотделно,

а не от стопанството, което поставя в неравностойно положение този вид фермери. Очаква се все пак това да може да се промени с предстоящите промени в Стратегическия план.

Твърде много са неяснотите за биологичните животновъди, за които се очаква, че тепърва ще очакват отговорите на администрацията. В тази връзка Веселина Ралчева предупреди колегите си от този сектор, които сега ще сключват 5-годишни ангажименти, да внимават да не включват по екосхемите площи, които няма да могат да отглеждат 5 години напред.

Внимавайте как заявявате, предупреждава и Христина Йорданова от МЗХ, защото

подпомагането е на площ и не печелите повече, ако заявите повече животни на единица площ

Важен съвет!

Освен това животновъдите трябва да знаят, че ако кандидастват по екосхемите  с определен брой животни, а други им останат и не са включени в тази бройка, то те ще могат да бъдат заявени за подпомагане по други схеми като пасторализъм или хуманно отношение, добавиха от ДФЗ.

Да знаят и това, че бланката за паша, за която питат, ще бъде качена в СЕУ /Системата за електронно управление/ след завършване на кампанията, т.е. след 21 юли т.г.

На доста много зададени въпроси очакват отговорите и биологичните растениевъди. Те казват, че изпадат пред ред казуси, които им се струват странни, меко казано. Например застрашените сортове от изчезване сега не могат да се комбинират в едно заявление заедно с мярка 11 за биопроизводство, което е грубо погазване на биоразнообразието, твърди Божидар Петков от Асоциацията на малинопроизводителите. Той визира  стопаните, които опазват старите сортове малини и сливи. Аргументът на МЗХ в случая е бил, че и двете се покриват едни и същи разходи и имало опасения да не се получи  двойно субсидиране.

Но така или иначе става ясно, че казусът ще може да бъде коментиран занапред при обсъжданията за промяна на Стратегическия план, който , забележете, не забранява това комбиниране, но пък наредбата, написана от чиновници на база на него, го забранява.

Подобни парадокси има още доста.

Петков предлага на МЗХ

да започне да работи с биологични технологични карти

така както работи с конвенционалните, защото това е абсолютно задължително, но служебният кабинет в МЗХ е погледнал твърде несериозно на предложението. Липсата на технологични карти ощетява биопроизводителите, защото е ясно, че разходите им не се покриват с тези на конвенционалните стопани, казва той.

Едната дирекция не знае какво прави другата

Петков е убеден, че има толкова много неясноти и разминавания и днес сме на този хал само 10 дни преди края на кампанията, защото отделните дирекции в администрацията и ДФЗ работят интензивно, но всяка сама за себе си и едната не знае какви изисквания залага другата.

Единственият ни шанс е да ги събираме на семинари като този, за да сме информационното свързващо звено между тях и да си говорят, смята той.

Доказателство за това е фактът, че наистина останаха доста въпроси, които очакват своя отговор, но за тях трябваше да пристигнат и  експерти от други дирекции, за да кажат какво са имали предвид в дадени случаи.

Важен съвет:

Христо Вълов от ДФЗ предупреди фермерите, че подавайки заявленията си, трябва да знаят, че това става на основата на правно основание и физически блок, така че могат да стъпят на това, което са очертавали миналата година, за да им е по-лесно.

И да знаят, че всички площи, които са очертали след това ще преминат на мониторинг „отгоре“.

За всички въпроси, не получили отговор и за такива, за които производителите имат спор с администрацията и са убедени, че са прави, Веселина Ралчева заключи:“ Явно или ще разбутаме наредбата, или ще променяме Стратегическия план. Тоест пак ще стане по трудния начин“.

 –-

Един български казус:

Нашите фермери не могат да заявяват 2 култури на 1 парцел, но в Чехия, Гърция, Валенсия могат

Ако се очертаят 2 култури на 1 парцел у нас няма как да се получи подпомагане, предупредиха експертите.

Според тях това изключение не е предвидено в българския Стратегически план.

Но след направена проверка в други стратегически планове от МЗХ признаха, че са установили, че то присъства като допустимо в други държави като Чехия, Гърция, област Валенсия и т.н.

Редно е да го вкараме и в нашия план, смята Веселина Ралчева.
–-

Диана Ванчева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини