Набират се средства за зарибяване на врачанския язовир „Дъбника“ с веслонос

Кампанията се организира за пета поредна година от Сдружние „Заедно за язовир Дъбника“, чието мото е „Това, което правим е за да остане нещо и след нас!“. Благодарение на неуморните им усилия водоемът вече попада в категорията „Любителски риболов“, като преди това бе със статут „Аквакултури“ и отдаван на концесия.

В него плуват към 15 видове риби, сред които толстолоб, шаран, щука, есетра, бяла риба и бял амур, който почиства от водорасли, както и други. Правят се по 2-3 зарибявания годишно, когато във водите се пускат по 3-4 тона нова риба, каза за „Гласът на земеделеца“ Владислав Йорданов – председател на ЦРОО – клон Враца и член на риболовното сдружение. „Веслонос за сега го няма. Много добре се адаптира тази риба в язовири, реки и езера. Риба, която все повече се налага във водоемите за спортен риболов“, коментира той и призова повече хора да се включат в инициативата. Събирането на средствата ще продължи до началото на месец септември, а с парите от най-голямото сладководно рибовъдно стопанство – развъдника в гр. Николаево предстои да се закупят едри риби – до 1,5 кг.

Рибари и фирми са сред основните дарители в предишни кампании. Само за месец са събрани над 3000 лв., с които ще бъде закупен 600 – 700 кг бял амур, а акцията по зарибяването се очаква да бъде през есента, като предишните две години са пуснати повече от тон от тази риба. „Увеличена е цената на зарибителния материал. Преди сме купували по 1,5 тона риба, сега не можем и 1 тон, добавя още Владислав Йорданов.

От Сдужението „Заедно за язовир Дъбника“ две години зарибяват и с балканска пъстърва врачанските реки. Обществената им дейност с екологична насоченост включва пускане на риба за здраве от граждани на Никулден, залесяване, почистване на язовира край Враца и прилежащата му стена, както и коритата на други по-малки реки в областта. „Постоянно призоваваме рибарите да почистват след себе си. Не е трудно да си прибереш пликчето с боклук. Има резултат, но още не е задоволителен. Събираме дребни отпадъци – пластмасови бутилки, кенчета от бира и безалкохолни напитки, кутии от цигари, и така – 7 кубика отпадък“, коментира още председателят на ЦРОО – клон Враца. По думите му общината в града под Околчица се е ангажирала да подсигури нужните за целта контейнери.

Десислава Андреева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини