Кампания 2023 – последен напън до утре, 21 юли до 17.30 часа: МОСВ саботира агромярката пасторализъм

Очаквайте всички бенефициенти да го съдят заради  пропуснати ползи, защото няма да могат да очертаят всички парцели,  казва Благовеста Василева, биоживотновъд от „Дивата ферма“

– Благовеста, какво става с кампания 2023. Затворихте ли най-накрая заявленията, с които кандидатствате за тази година?
Не. Все още очакваме земеделските служби по земеделие да ни извикат. На финала се появиха много проблеми. МОСВ ни прецакаха яко с пасторализма, защото не дадоха файловете за индивидуални ползвания на всеки един от нас, а ги дадоха общо за парковите участъци по землища.

А ние няма как помежду си да се разберем и да знаем кой къде ще очертае. По тази причина до вчера след обяд на всички като нас системата показваше фатална грешка, че нямаме правно основание за тези парцели, които сме очертавали години наред. ДФЗ нямаше как да приеме очертаните от нас парцели, което сме направили на база на миналата година, защото са изпратени от МОСВ в един общ файл, както ви казах – общо за цялата територия на Рила, Пирин, Централен Балкан. Заради това вчера проведохме над сто телефонни разговора и с агроминистерството, и с фонда, и с управата на парка, и всички ги вдигнахме на балон. И най-накрая ДФЗ успя да оправи проблема в края на работния ден, та да не ни излиза тази фатална грешка, за коята ние нямаме вина. Но пък сега очакваме, че може да се получи поредната пълна каша, защото, ако не Дай Боже си застъпим парцелите с някой от останалите фермери, последствията ще бъдат за нас.

Според тях, ако кравите бъдат изгонени от националните паркове, там ще трябва да бъдат вкарани зубри, ама по европроекти

– Защо това се получи тази година. Миналата година как заявявахте?
– Последните години, както и миналата, МОСВ даваше цялата информация на дирекцията на господин Праматаров в МЗХ, тя ги обработваше за всеки един бенефициент, според разрешителните му за паша и броя животни и ги подаваше на ДФЗ. Тоест паркът чертаеше всичко, а ние фермерите само  потвърждавахме. Но сега, както казаха от ДФЗ, явно всичко ще бъде като през 2015 година, тоест върнаха ни цели 8 години назад…

– Според вас-биофермерите защо МОСВ не даде пълната информация, защото я няма разбита по фермери или защото не смята за нужно да го прави?
– Защото не било тяхна работа…ТОВА БЕШЕ ОТГОВОРЪТ ИМ. Затова сме сигурни, че МОСВ саботира пасторализма.

И очаквайте всички потьрпевши бенефициенти да го съдят, защото може би няма да успеят да очертаят полагащите им се територии. Саботаж е, и то ден-два преди финала на кампанията. Но, ние имаме своето обяснение – в МОСВ не искат да има пасторализъм.

– А защо да не искат да го има като интервенция и полезна екологична мярка?
Защото твърдят, че пасторализмът и в частност кравите увреждали националните паркове. Но не си дават сметка, че като премахнат говедата ни от парковите територии, след десетина години ще се наложи за там да търсят едри тревопасни животни, защото няма кой да пасе тревата на лалугера.

За лалугерите от световно застрашения вид в цяла Европа вече плачат, че популацията им е изчезнала.  А ние в България ги имаме, заради нас краварите.

Премахнат ли нашите животни от парковете, ще се сетят след години и ще вземат да вкарват зубри и бизони, по проекти, разбира се, както това става в други държави вече. Целта е да ни изместят нас животновъдите и да останат сами в парковете, за да си правят каквото искат.

– Сега кампания 2023 г. вече приключи ли окончателно?
Не е приключила. Тече до утре, 21 юли, до 17.30 часа.

Ние още не сме финализирали нито едно от нашите заявления. Проблемите, за които ви говоря, бяха до снощи, както и проблемите ни с био слоя. Защото териториите ни в био регистъра ги имаше, но в био слоя – не. Въпреки, че чертаем едни и същи парцели от 2009 година. При нас от 700 парцела, близо 500 ги нямаше, не бяха вкарани в био слоя, допреди ден-два, но благодарение на усилията на МЗХ и ДФЗ това беше разрешено.

– А утре ще приключите ли, как смятате?

– Надяваме се. От службата по земеделие в Маджарово ни казаха, че програмата им е отворена сутрин от 6 до 24.00 часа вечерта. Но никой всъщност не им плаща за допълнителна работа и те в 17.30 си тръгват. Дано не се наложи утре да седят до 24.00 часа с нас…

Диана Ванчева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини