Как завърши сагата в ЕС с искането за изравняване на субсидиите

Каква е файдата от аграрните камари, които вече станаха 3 у нас, като всеки ходи сам да се бори за проблемите си и да се оправя, попита тези дни една колежка, която наблюдава аграрния сектор.

Отговорих й, че сигурно, за да могат да ходят по-уверени в Брюксел, за да защитават там директно  правата си.

Но то май и това не върши работа, защото имаше такова посещение на наши фермери, които отидоха при еврокомисаря Войчеховски и се похвалиха, че им е обещано изравняване на субсидиите със старите страни членки на ЕС.

И какво се получи?!

И този мит изветря и рухна, и се видя, че и в този период нашите земеделски производители няма да видят изравнени субсидии. Не дойде съобщение за това, въпреки че имаше писмо до членовете на комисията от зам. -председателя на ЕК Франс Тимерманс.

На първо четене в Европейския парламент това предложение бе прието, като не се разбра дали България е включена в списъка за увеличение на субсидиите. Нашите евродепутати не казаха как са воювали и какво са свършили. Въпросът стигна и до ЕК и там си остана.

Според изявление на Франс Тимерманс

земеделските производители няма да получат по-високи субсидии до 2027 г.

 , когато приключва Общата селскостопанска политика (ОСП), защото бюджетът на ЕС не предвижда увеличаване на земеделския фонд, аргументира се той.

Той допълни, че в същото време докладите на Европейската служба за борба с измамите (OLAF) през последните години показвали данни за сериозни измами от страна на бенефициентите.

Но според него е редно да се започне с въпроса дали средствата от 387 милиарда евро  за земеделие са огромна сума и дали се изразходват правилно?

Тимерманс още каза, че ОСП е една от най-големите програми за земеделски субсидии в света, вече представлява около една трета от бюджета на ЕС и че няма смисъл  да се захранва с нови средства. А в същото време увеличението на субсидиите се искало от „малка група фермери“.

Освен това вече било време бюджетът да се насочи “в посока, която ще помогне на фермерите да променят навиците си, защото много от тях искали това“.

Настоящата програма за ОСП за  2021-2027 г.  е с отпуснат  бюджет, намален от инфлацията, върху която се насложи ръст на цените на суровините, торовете, фуражите, поради инвазията на Руската федерация в Украйна.

Това даде повод на еврокомисарят  по земеделие Войчеховски  да поиска по-голям пакет за следващия период на финансиране, но искането му беше отхвърлено от Франс Тимерманс с мотива, че увеличеното разпределение се иска само от „малка група от фермери“.

Така завърши сагата…

Диана Ванчева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X