Внимание! Като правите консерви от месо в домашни условия има риск от ботулиново отравяне. Как да се предпазите?

Какви съвети дават експертите от Центъра за оценка на риска по хранителната верига по повод наш въпрос

Има много важни неща, които трябва да знаем, когато консервираме храни в домашни условия, особено в тези горещини, но всъщност правилата, които трябва да се спазват при затваряне на месото в буркани важат и за есен, и за зима.

Ето какво ниотговориха експертите от Центъра за оценка на риска по хранителната верига към МЗХ при консервиране на месо.

За човешка консумация може да се използва само месо, което е добито от здрави животни, заклани в райони свободни от африканска чума – АЧС.

Болните от АЧС свине отказват храна и проявяват клинични признаци като депресия, загуба на апетит, ускорено и затруднено дишане, секреция от носа и очите и смущения в координацията на движенията. При женските има риск от аборт във всеки стадии на бременността.

Често се наблюдава повръщане или запек, други животни имат кървава диария. По крайниците и ушите им се появяват подкожни кръвоизливи. Често настъпва кома и смърт. Заболеваемостта и смъртността може да достигнат 100%.
В случай, че се наблюдават някои от тези признаци или подобни на тях,  е необходимо да се извика ветеринарен лекар и да не се рискува с консервиране!

По време на целия процес от клането на животното до приготвяне на крайния продукт (бурканите с месо), е необходимо да се спазват високо ниво на хигиена при отделните операции и високо ниво на лична хигиена.
Например: да се осигурят топла вода и миещи препарати; да се почистват и измиват старателно всички ножове, съдове, буркани, капачки и др.

Всички хора, ангажирани в процеса, да измиват ръцете си между отделните манипулации, а след приключване на работата /приготвяне на бурканите/ да сменят облеклото си и да почистят и дезинфекцират добре целия терен, или мястото на което е извършено клането на животното и транжирането и консервирането на месото.

Безкрайно важна е добрата термична обработка

Тя има две основни цели: унищожаване на причинителя на ботулизма – Clostridium botulinum (живите бактерии и техните спори) и на вируса на АЧС, който се унищожава при температура не по-ниска от 70° С за минимум 30 минути.

Известно е, че вегетативните форми на Clostridium botulinum са неустойчиви на външни условия; спорите му са изключително устойчиви и преживяват в околната среда с години, а при 100 ° С преживяват до няколко часа, тоест токсинът е термолабилен.

Трябва да се спазват следните правила

. Преди консервиране на месото, то трябва да се обработи термично не по-малко от 40-50 минути.

За да се унищожат спорите на причинителя е необходимо автоклавиране при 121 °С – за 1 минута, 115 °С за 4 минути, 110°С за 13 минути или 105°С за 40 минути, което е приложимо при промишленото консервиране.

А при домашното консервиране  е необходима обработка при температура по-висока от 100 °С, за повече от 50 минути.

Ботулиновият токсин се унищожава за 10 минути при 80° С. Затова е желателно, преди непосредствена консумация домашно консервираните храни (в случая месото) отново да се обработват термично!

Добрата термична обработка при консервирането на месото цели и унищожаването на вируса на африканската чума, който е изключително устойчив.

За целта е необходимо бурканите с месото да се варят при постоянно висока температура за продължително време. При достигане на температура минимум 100 ° С – варенето трябва да продължи още с 50 минути задръжка на варенето!

Само правилното консервиране на месото ще намали риска от разпространение на африканската чума по свинете и ще  ни предпази от хранително отравяне от ботулизъм, напомнят експертите.

Диана Ванчева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X