Умъртвяват прасета в с. Долни Цибър

До момента в общо 18 домакинства са избити повече от 20 животни, след като Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира първото за годината огнище на африканска чума по свинете (АЧС). По думите на кмета на с. Долни Цибър Камен Димитров, стопаните са учители по професия и са отглеждали животното при добри условия. „Случило се е. Хората в селото реагират. Няма и да гледат повече. Унищожават се българските личните стопанства“, коментира за „Гласът на земеделеца“ Димитров.

Припомняме, заболяването е потвърдено след лабораторен анализ в частния имот. Продължават мерките по отстраняване на заразата сред домашните свине, съгласно правилата на европейското и националното законодателство – почистване и многократна дезинфекция, проследяване движенията на животните 35 дни преди установяване на заболяването. Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището и зона на 10 километра, която попада под наблюдение.

Българската агенция по безопасност на храните БАБХ апелира всички случаи на болни и умрели свине в страната да бъдат своевременно докладвани.

Десислава Андреева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X