Войчеховски: ЕС е „готов да изнася“ зърно от Украйна след затварянето на черноморския маршрут

Украйна ще има капацитет за износ на около 4 милиона тона месечно

ЕС има логистичния капацитет да помогне на Украйна да изнася селскостопанската си продукция по европейски маршрути, алтернативни на черноморския маршрут. Това стана ясно от думите на еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски по време на пресконференция след последното заседание на Съвета по земеделие на ЕС. Поводът за неговото изказване и оттеглянето на Русия от „зърнената сделка“, която беше постигнато с посредничеството на ООН.

Според министъра на земеделието на Испания Луис Планас, който председателства Съвета по земеделие на ЕС, отказът на Русия да продължи участието си в Черноморската инициатива за износ на зърно „несъмнено прави нещата сложни за пазарите, особено за Африка, Азия и Латинска Америка, които зависят изключително много от украинския износ.” От създаването на коридорите на солидарност в края на май 2023 г. от Украйна бяха изнесени 37,4 милиона тона зърно, маслодайни семена и други хранителни продукти, което представлява 55% от общия износ на храни. Мерките, които предприе ЕС, също така позволиха на Украйна да изнесе 37,6 милиона тона неселскостопански стоки и да получи хуманитарна помощ.

Според Войчеховски нуждите на Украйна от износ на зърно се очаква да бъдат около 4 милиона тона на месец. „Ние постигнахме това ниво в миналото“, каза той и допълни, че през ноември 2022 г. са изнесени почти 4 милиона тона зърно и маслодайни семена от Украйна, което отговаря на 60% от обема на износа на страната по това време.

ЕС поема разходите за транзит

В рамките на заседанието на Съвета комисар Войчеховски се срещна с министри от петте държави-членки, които най-силно пострадаха от коридорите на солидарност на ЕС. Представителите на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия повдигнаха въпроса за допълнителните транзитни разходи, свързани със стоките, изнасяни през коридорите на солидарност.

„Би било по-евтино да купуваме зърно от Русия, отколкото да плащаме за зърното от Украйна, транспортирано през Полша или през балтийските пристанища“, обясни еврокомисар Войчеховски и допълни, че оперативните разходи за коридорите са по-високи от тези от Русия – като се има предвид, че няма допълнителни разходи за внос на селскостопански стоки от страната, тъй като храните са изключени от списъка със санкции на ЕС. Поради тази причина Войчеховски обмисля някаква форма на публична подкрепа за покриване на допълнителните разходи за транзита на тези стоки и ще направи предложение на колегите си комисари за това, как фондовете на ЕС могат да ги покрият. Към настоящия момент обаче нищо не се обсъжда.

„Това е само моята позиция засега“, каза Януш Войчеховски пред репортери и добави, че според него проблемът е належащ, но все още не са поставени срокове за представянето на такова предложение. Според източник на Euractiv.com финансовото покритие за това предложение може да дойде от бюджета на транспортната служба на Комисията (DG MOVE).

Полша ще въведе едностранна забрана за внос на украинско зърно, ако ЕС не го направи

Полша ще въведе едностранна забрана за вноса на украинско зърно, ако ЕС не го направи – това предупреди министърът на земеделието на страната Робърт Телус в интервю за Euractiv.com. „Надявам се, че Европейският съюз ще удължи вече въведените защитни мерки от вноса от Украйна, но ако това не стане, Полша отново ще трябва да се заеме с проблема и ние показахме, че можем да го направим“, каза Робърт Телус и допълни: „На 15 април въведохме забрана и, ако се наложи, ще трябва да направим това отново.“

Неговият коментар дойде на фона на разгорещените дискусии относно това дали да се удължи настоящата временна забрана за избрани украински селскостопански стоки, въведена, за да успокои страните на първа линия, които едностранно наложиха забрана през април, след като притокът на украински селскостопански продукти оказа натиск върху фермерите.

Настоящото търговско ограничение включва 4 стоки – пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе – и ще приключи на 15 септември. Но коалиция от държави-членки на първа линия – включително България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия – обедини сили, за да настоява то да бъде удължено до края на 2023 г.

Нови инструменти за защита на фермерите

Коментарите на Телус отразяват позицията на министър-председателя на Полша Матеуш Моравецки, който наскоро заяви по време на среща във Варшава с представители на 5-те източноевропейски държави в ЕС, че страната му е готова едностранно да блокира вноса от Украйна. „Не искаме от ЕС едностранно решение, това няма да подкрепи европейската солидарност“, каза Робърт Телус, добавяйки, че вместо това целта е „развиване на европейската солидарност“.

Министърът също така поясни, че това ще бъде само забрана за внос в Полша, но страната ще продължи да подкрепя транзита на украински селскостопански стоки. „Това, което правим, не е срещу никого, то е за нашите фермери“, каза той, добавяйки, че в дългосрочен план министърът иска да „разработи инструменти, които могат да бъдат използвани от други страни за години напред“. „Ако разработим инструментите, те могат да бъдат полезни по-късно за всички държави-членки, а също и за Украйна“, каза той.

Запитан дали смята, че има достатъчно политическа подкрепа за удължаване на забраната, министърът каза, че определено чувства „подкрепата на петте гранични страни“. „Но днес в дискусията имахме и доста положителни мнения от другите министри. Те поне изразиха своето разбиране за проблемите, които трябва да решаваме”, добави той. Източник на Euractiv.com обаче посочва, че 6 държави-членки – Дания, Германия, Франция, Холандия, Люксембург и Латвия – са се противопоставили на този ход.

Други тревоги

Има също така предположения, че някои страни биха искали обхватът на забраната да бъде разширен, така че да включва други селскостопански продукти в бъдеще, за да помогне за адаптирането към променящите се пазарни условия. Износът от Украйна на птиче месо и плодове също тревожи европейските фермери, каза комисарят по земеделието на ЕС Януш Войчеховски, намеквайки, че разширяването на защитните мерки за тези продукти може да бъде вариант, който да се разгледа. Въпреки това, според министър Телус, поне до края на 2023 г. няма да има нужда да се включват нови стоки в ограниченията на ЕС.

Въпреки това министър Телус изтъкна редица опасения относно транзита, като посочи, че количествата, излизащи от Украйна през Полша, са се увеличили. „Само за сравнение, през февруари транзитът през Полша беше 14 000 тона, през март беше 120 000, а когато Комисията въведе ограничената забрана на ЕС през юни, имахме 226 000 тона.“ В момента обаче транзитните пътища са „недостатъчни“, според министъра. „Искаме да подкрепим транзита, затова предложихме да се разработят нови инструменти и поискахме да използваме морските пристанища в Балтийско море, Литва, Естония, Латвия“, каза той, призовавайки за повече подкрепа от ЕС за това.

Междувременно Робърт Телус подчерта необходимостта от повече финансова подкрепа за полските фермери. „Ако говорим за финансова подкрепа, тя очевидно не е достатъчна в сравнение с разходите, които натоварват нашите фермери“, каза той и допълни, че полската държава субсидира своите фермери. „Ако сравним подкрепата от фондовете на ЕС, тя е 70-80 млн. евро, а сме похарчили 1 млрд. злоти [230 млн. евро]“, каза той.

Лилия Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X